Průlom v léčbě rakoviny prostaty. 97 % mužů po protonové léčbě je zcela vyléčeno, bez návratu rakoviny, problémů s inkontinencí a impotencí.

07.04.2014 12:37

Washington/Praha 7. 4. 2014 – Excelentní výsledky léčby karcinomu prostaty byly potvrzeny na konferenci ve Washingtonu. 97% pacientů je zcela vyléčeno, bez návratu rakoviny. Pacienti léčení pomocí protonů měli téměř shodné výsledky jako muži, které nemoc nepostihla. Do této přelomové studie bylo zapojeno téměř 4 000 pacientů (vysoce reprezentativní vzorek) s rakovinou prostaty léčených pomocí nejmodernější a účinné metody - protonového ozařování. V ČR se tato nemoc týká přes 8 000 mužů ročně a 1 400 na ní zemře. Protonové centrum v Praze pomáhá českým mužům s rakovinou prostaty. Všeobecné zdravotní pojišťovně nabídlo nižší cenu, než největší česká pojišťovna hradí za běžnou léčbu zářením, ale z nepochopitelných důvodů ji ředitel Zdeněk Kabátek odmítl a nechává klienty VZP za léčbu v protonovém centru platit ze svého. O šanci tak přišly stovky nemocných rakovinou, navíc VZP mohla ušetřit desítky milionů korun, protože protonová léčba je dokonce levnější, než běžně používané ozařování (RapidArc). Léčbu plně hradí Vojenská zdravotní pojišťovna ČR.

Průlom v léčbě rakoviny prostaty. 97 % mužů po protonové léčbě je zcela vyléčeno, bez návratu rakoviny, problémů s inkontinencí a impotencí.
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Protonová léčba ničí pouze rakovinné buňky, nikoli zdravou tkáň. Pacienti díky tomu nemají typické nežádoucí účinky jako impotence, pomočování, či krvácení. Také se u nich dramaticky snižuje riziko návratu nádoru. Kupříkladu po chirurgickém zákroku se až 30 % mužům nemoc vrací a od  roku  2006 je potvrzeno, že po  běžném ozařování  je 11% pacientů do 8 let znovu postiženo rakovinou.

Bill Barbour (63) z New Yorku říká, že byl šokován, když mu lékaři v roce 2012 zjistili rakovinu prostaty. Coby vášnivý cyklista se bál, že přijde o své největší hobby – cyklistiku: "Řekli, ať po operaci na kolo na dva roky zapomenu. Rozhodl jsem se pro proton a nakonec jsem na něm jezdil do protonového centra a zpátky.“

Cílem studie bylo shrnout klinický přínos i spokojenost pacientů s kvalitou života po protonové léčbě. Autorem studie je Dobson DaVanzo & Associates, LLC, nezávislá společnost zabývající se ekonomikou zdravotnictví a konzultačními službami. Zúčastnilo se jí celkem 3 798 pacientů z 12 protonových center. Jedná se zhruba o 17 % mužů léčených v USA protonovou terapií.  Mnoho z nich ukončilo léčbu před deseti lety. "Jsme rádi, že výsledky nové studie korespondují s výsledky z roku 2013, kdy jsme ale zkoumali poloviční vzorek. Potvrzují, že většina se těší plnému zdraví a nikdy svého rozhodnutí nelitovala. Protonovou léčbu by doporučili i ostatním, dodává ředitel NAPT Leonard Arzt.

K měření kvality zdraví využila studie Expanded Prostate Cancer Index Composite (EPIC), index vyvinutý na předních univerzitách v Michiganu a Kalifornii. Obě studie potvrzují, že pacienti léčení pomocí protonů měli téměř shodné výsledky jako muži, které nemoc nepostihla, a to z hlediska udržení moči, urinárního podráždění, funkce střev a sexuality. Pro úspěšnou léčbu je však potřeba i prevence. Čím dříve je karcinom prostaty objeven, tím větší šance na vyléčení pacient má. Proto by muži po 50. roce života měli pravidelně navštěvovat urologa, a pokud někdo v rodině takto dříve onemocněl, pak i dříve.

„Jsme velmi hrdí, že můžeme dát šanci nemocným rakovinou prostaty na vyléčení a naši pacienti se nemusí trápit s impotencí, s rektálním krvácením a dalšími vedlejšími účinky," řekl mluvčí centra Vladimír Šulc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…