Průzkum SANEP: ANO ztrácí voliče, koalice lidovců a STAN by se do sněmovny nedostala

19.04.2017 11:52

Aktuálně nejsilnější vedoucí hnutí ANO oproti minulému měsíci ztratilo 1,4% voličů. Aktuálně je však se ziskem 27,5% hnutí ANO stále s přehledem ve vedení a v dostatečném předstihu před ostatními politickými soupeři. Oslabovat důvěryhodnost nicméně mohou zejména kauzy předsedy hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše, které vnášejí mnoho nejasností a pochybností do nadále nejstabilnějšího základního kamene celého hnutí, kterým je právě samotný předseda Andrej Babiš.

Průzkum SANEP: ANO ztrácí voliče, koalice lidovců a STAN by se do sněmovny nedostala
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Druhá ČSSD ztrácí oproti minulému měsíci 1,2 procentního bodu s aktuální podporou 15,9% voličů. Sociální demokraté se na jednu stranu snaží cílit na levicově smýšlející voliče, ovšem na druhé straně se potýkají s nejslabším článkem své strany, kterým je samotný předseda a premiér Bohuslav Sobotka, který ztrácí u voličů důvěryhodnost, což dokládá další průzkum společnosti SANEP. I přes pokles voličské podpory je však ČSSD i nadále druhou nejsilnější stranou.

Třetí voličsky nejpreferovanější stranou zůstává nadále KSČM, která oproti minulému měsíci posílila o čtyři desetiny procentního bodu a aktuálně má tak podporu 12,6% voličů.

Čtvrtou nejsilnější stranou je s aktuální voličskou podporou 8,9% ODS, která ovšem oproti březnu ztratila 0,8% voličské podpory.

Volební koalice KDU-ČSL+STAN by aktuálně sice získala 8,4% hlasů, což by však nestačilo pro vstup do Poslanecké sněmovny, neboť tato koalice by pro získání poslaneckých křesel potřebovala získat minimálně desetiprocentní voličskou podporu. První měření tohoto koaličního uskupení naznačuje, že nelze automaticky sčítat podporu těchto dvou politických stran. Naopak lze totiž říci, že zejména část voličů KDU-ČSL toto koaliční uskupení prozatím od jeho volby odrazuje. Do říjnových voleb je však ještě dlouhá doba a v tuto chvíli nelze predikovat, a to i s ohledem na budoucí vývoj volební kampaně, další vývoj ve voličských nálad. 

Pátou stranou, která by v dubnu získala poslanecká křesla s aktuálním ziskem 7,1% voličské podpory je SPD pod vedením Tomia Okamury. SPD v posledních měsících kontinuálně posiluje a získává tak větší šance na volební úspěch.

Oproti březnu posílila TOP 09, kterou by v tuto chvíli preferovalo 6,4% voličů.

Jiná politická strana či hnutí by aktuálně nepřekročila pětiprocentní hranici.

Pod pětiprocentní hranicí by se v dubnu stejně jako v i v předchozích měsících umístila se ziskem 3,7% hlasů Česká pirátská strana. K tříprocentní hranici se blíží Strana svobodných občanů a SZ.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretický volební zisk politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily tříprocentní hranici.

HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL – POSLANECKÉ MANDÁTY:

Hypotetický volební model byl sestaven pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů. Vychází z dubnového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 56,2% rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 6. – 12. dubna 2017 na vybrané skupině 2.407 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 18.894 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný hypotetický volební model vychází pouze z hlasů 56,2% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…