Průzkum SANEP: Hnutí ANO ztratilo část voličů. Do sněmovny by se dostal i Úsvit-NK

18.03.2016 13:03

I přesto, že je i v březnu vedoucí stranou hnutí ANO (22,5%), oproti únoru ztratilo 1,8% svých voličů. Tato ztráta může souviset z kauzou „Čapí hnízdo“ ministra financí, vicepremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Zda se jedná pouze o momentální reakci voličů, či o trend poklesu zájmu o tuto stranu, bude bezpochyby souviset s dalšími událostmi kolem kauzy „Čapí hnízdo“, ale i s reakcemi a výstupy Andreje Babiše.

Průzkum SANEP: Hnutí ANO ztratilo část voličů. Do sněmovny by se dostal i Úsvit-NK
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Ke stejnému poklesu voličského zájmu došlo i u druhé ČSSD (19,4%), která doplácí jak na dlouhodobě nečitelný postoj premiéra a předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky k uprchlické problematice. Stejně tak se však může jednat i o voličskou reakci na chování ČSSD ve věci návrhu zákona o střetu zájmu.

Dění kolem ČSSD a Andreje Babiše pak může mít za následek i aktuálně velice nízký zájem o účast ve sněmovních volbách, který se aktuálně propadl na účast 50, 9% voličů.

Na dění kolem dvou nejsilnějších vládních stran aktuálně vydělává KSČM, která s aktuálním ziskem 14,7% hlasů oproti únoru posílila o 1,6 procentního bodu.

Nadále na sestupu je oproti minulému měsíci TOP 09, kterou by aktuálně volilo 5,9% voličů. Voličský elektorát TOP 09 tak nadále prochází zásadní proměnu, která je dána jak odchodem Karla Schwarzenberga z čela strany, tak i výraznou pro uprchlickou rétorikou obou nejvýraznějších osobností TOP 09. 

Pokles voličského zájmu TOP 09, ale v důsledku kauzy „Čapí hnízdo“ i hnutí ANO, přináší kladné body nadále ODS, která si oproti minulému měsíci polepšila o dalších tři desetiny procentního bodu a aktuálně se těší přízni 10,9% voličů. ODS tak po dlouhé době pozvolna přebírá pozici nejsilnější pravicové strany. Znovuoživení zájmu o ODS může být dán i poptávkou pravicových voličů po opět silné a stabilní pravicové straně, o něž je na naší domácí politické scéně nouze.

Pokles voličské zájmu je patrný oproti únoru i u KDU-ČSL, která s aktuálním ziskem 5,7% hlasů ztratila oproti únoru pět desetin procentního bodu.

Poslední stranou, která by v březnu zasedla do poslaneckých lavic, je nově Úsvit-NK s aktuálním ziskem 5,1% hlasů. Strana Úsvit-NK získává voličský zájem díky proti uprchlické rétorice. S přihlédnutím ke statistické odchylce je nutné říci, že se tato strana pohybuje na pětiprocentní hranici, jejíž dosažení je nutné pro vstupem do Poslanecké sněmovny. K aktuálnímu pětiprocentnímu zisku strany Úsvit-NK se bezpochyby podílí i nízká voličská účast.

Jiná politická strana či hnutí by aktuálně nepřekročila pětiprocentní hranici.

K pětiprocentní hranici se s aktuální podporou 4,3% voličů blíží Svobodní, kteří nadále mírně posilují a jsou pro pravicové voliče jistou alternativou na pravicovém spektru. Nad tříprocentní hranicí se pak s aktuálním ziskem 3,4% drží SPD Tomia Okamury a Piráti se aktuálně těší přízni 3,2% voličů.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretický volební zisk politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily tříprocentní hranici.

Do volebních preferencí se do určité míry stále promítá vliv tématu spojeného s uprchlickou krizí, ale i aktuální dění kolem ČSSD a zejména pak kolem předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL – POSLANECKÉ MANDÁTY:

Hypotetický volební model byl sestaven pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů. Vychází z březnového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 50,9% rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 10. – 16. března 2016 na vybrané skupině 3.834 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 21.891 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný hypotetický volební model vychází pouze z hlasů 50,9% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

  

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…