REMA systém: Odvést vysloužilou lednici do Státní opery? Dle společnosti ano

30.04.2020 14:25

V seznamu sběrných míst společnosti REMA Systém, kde mohou lidé odevzdávat dosloužilé elektrické spotřebiče, figurují desítky firem a institucí, které ve skutečnosti elektroodpad od veřejnosti nesbírají. Starou lednici nebo pračku by tak mělo být možné odvézt například do Státní opery, Národního divadla, na Univerzitu Karlovu nebo do sídla Českého rozhlasu.

REMA systém: Odvést vysloužilou lednici do Státní opery? Dle společnosti ano
Foto: red
Popisek: REMA Systém

Vyplývá to ze seznamu veřejných sběrných míst na webu ministerstva životního prostředí. Je přitom naprosto absurdní, že by tyto instituce vůbec mohly sloužit jako sběrná místa. REMA systém, podle informací v médiích, exklusivně zajišťuje odběr vysloužilých spotřebičů samotné společnosti Samsung. Ta je největším prodejcem elektroniky na trhu a jen minulý rok prodala na český trh 900 tisíc chytrých telefonů a další stovky tisíc kusů ostatní elektroniky – od sluchátek, přes pračky po mrazáky a televizory. Dle ideologie společnosti Samsung je nutné zajistit opětovné použití a recyklaci po uplynutí životnosti produktu. Kam mohou lidé odnést vysloužilou elektroniku, aby byla dále recyklována, však tak jednoznačné není.

V seznamu sběren elektroodpadu, které by měly odebírat produkty Samsung figurují i místa, která o tom ani neví

Podle Veroniky Pospíšilové z tiskového oddělení ministerstva zadává specifikaci sběrného místa, tedy i to, jestli je veřejné, jeho zřizovatel, tzn. kolektivní systém. Současná legislativa mu to umožňuje. Může si tak opticky navýšit počet vykazovaných míst sloužících veřejnosti.

Toto optické navyšování počtu sběrných míst může způsobit nemalé nepříjemnosti, a to nejen koncovému spotřebiteli. Tím, že kolektivní systém do databáze ministerstva zanese jako veřejné odběrné místo pro vysloužilý elektroodpad i místa neveřejná, vystavuje společnosti či instituce situacím, kdy spotřebitel do sídla společnosti nebo do instituce, uvedené na seznamu, doveze vysloužilou ledničku, mrazák či jiný elektroodpad. Pokud se nejedná o oficiální sběrné místo, nevzniká těmto společnostem a institucím povinnost tento odpad převzít. Tím roste i riziko vzniku černých skládek s elektroodpadem, a to i přes fakt, že spotřebitel již poplatek za recyklaci uhradil výrobci, potažmo i kolektivnímu systému v pořizovací ceně výrobku. Černé skládky se pak likvidují na náklady měst a obcí.

„Situaci má napravit nový zákon o výrobcích s ukončenou životností. Zákon definuje veřejná místa zpětného odběru a konstatuje, že právě těmito veřejnými místy zpětného odběru budou moci kolektivní systémy splnit požadavek na minimální dostupnost sítě míst zpětného odběru. Zákon by tedy měl přinést i rozšíření počtu veřejných míst zpětného odběru,” dodala Veronika Pospíšilová.

Některá sběrná místa uváděná jako veřejná ani nevědí, že sbírají elektrospotřebiče od občanů. V tomto smyslu se vyjádřilo například Národní divadlo nebo Český rozhlas. „Elektromateriál sbíráme jen náš, jako každý podnik, nejsme veřejné odběrné místo. Myslím, že jde tedy o chybu. Napsali jsme jim a požádali o upřesnění,” řekl mluvčí ČRo Jiří Hošna.

Podle společnosti REMA, která je u těchto míst uvedena jako zřizovatel, jde o instituce, které se zapojily do projektu Zelená firma a jako veřejné jsou uváděné proto, že je mohou využívat zaměstnanci a v některých případech i lidé mimo firmu.

„Těchto Zelených firem je v současné době přes 2200. Společnost zapojená do projektu dostane bezplatně k využití sběrný box na elektroodpad, do něhož mohou zaměstnanci vhazovat kromě firemního elektroodpadu i vlastní drobná vyřazená elektrozařízení. Box není logicky určen na lednice ani na televize, ale jen na drobný elektroodpad, který mají všichni doma a který máme tendenci vyhazovat do směsného odpadu,” uvedli pro zástupci REMA.

Kolektivní systém REMA systém je jednou ze tří největších firem zabývajících se kolektivním sběrem elektroodpadu v Česku na základě licence od ministerstva životního prostředí. Podle svého sdělení funguje v rámci unikátního systému a obsahuje veřejná i neveřejná sběrná místa. Provozuje mimo jiné projekty sběru Zelená firma, Zelená obec, Zelená škola, Buď líný a re:Balík nebo FamilyBox.

Výběr ze sítě sběrných míst společnosti REMA systém

Síť sběrných míst elektroodpadu společnosti REMA systém: Státní opera Praha
Informace ze systému MŽP (ZDE):
Pro vyhledání odběrného místa zadejte do vyhledávání: Wilsonova

Informace ze stránek REMA systém (ZDE):
Pro vyhledání odběrného místa zadejte do vyhledávání: Město: 110 00 Praha; Ulice: Wilsonova

Síť sběrných míst elektroodpadu společnosti REMA systém: Nejvyšší státní zastupitelství Brno + Český rozhlas Brno
Informace ze systému MŽP (ZDE):
Pro vyhledání odběrného místa zadejte do vyhledávání: Rooseveltova Brno

Informace ze stránek REMA systém (ZDE):Pro vyhledání odběrného místa zadejte do vyhledávání: Město: 602 00 Brno; Ulice: Rooseveltova

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…