ŘLP ČR: České nebe pod kontrolou nového systému TopSky

07.03.2022 9:37 | Tisková zpráva

V pátek byl úspěšně ukončen provozní přechod na systém nové generace řízení letového provozu (oficiální název TopSky - ATC) v českém vzdušném prostoru.

ŘLP ČR: České nebe pod kontrolou nového systému TopSky
Foto: ŘLP ČR
Popisek: ŘLP ČR

Po více než dvaceti letech bylo současně ukončeno využívání předchozího systému EUROCAT 2000, který byl v provozu od března 2001. Zavedení nového systému, jehož dodavatelem je francouzská společnost Thales, je předpokladem naplnění budoucích požadavků leteckých dopravců na bezpečnost a kvalitu letových provozních služeb v České republice.

Provozní přechod na nový systém byl zahájen ve čtvrtek 24. února 2022 v 02:00 hodin. Jako první z nového systému obdržel pokyn řídícího letového provozu ve 02:48 hodin ze střediska v Jenči u Prahy let číslo 5335 společnosti CargoLogic Germany Airlines na cestě z Bratislavy do Lipska.

Dnešním úspěšným ukončením provozního přechodu byl završen soubor činností v oblasti technologie práce, koordinace provozu se sousedními státy a systémové připravenosti. Cílem těchto aktivit bylo zajistit přechod na nový systém TopSky a současně také na podpůrné systémy, které jsou používány na českých regionálních letištích v Brně, Ostravě a Karlových Varech. Realizace těchto podpůrných systémů je výsledkem spolupráce s českým dodavatelským průmyslem, konkrétně společnostmi CS Soft a ATRAK ze skupiny Czechoslovak Group.

Ve spolupráci s Evropskou agenturou pro bezpečnost letového provozu (EUROCONTROL) v Bruselu byla pro období přechodu připravena příslušná opatření k případné regulaci provozu v českém vzdušném prostoru. Celý proces provozního přechodu se odehrával pod dozorem Úřadu pro civilní letectví České republiky, který pro nový systém také vydal „Osvědčení o provozní způsobilosti“.

„Náš podnik začal dnešním dnem používat novou generaci systému, který je definován velmi podrobným zadáním expertů našeho podniku. Systém TopSky, který je mimo jiné používán například v Rakousku, Švédsku nebo Dánsku má ambice být řešením pro 21. století a naplňovat oprávněná očekávání našich zákazníků. Zajistíme tak i požadavky Evropské komise v rámci programu Jednotného evropského nebe na technickou způsobilost a související certifikaci evropských poskytovatelů služeb řízení letového provozu.

V současné době jsme tak na začátku cesty vedoucí k postupnému zvyšování vlastního potenciálu nového systému a jeho uživatelské úrovně. Celý provozní přechod je tak důkazem vysoké profesionality českých řídících letového provozu a technických specialistů,“ uvedl při této příležitosti generální ředitel podniku Ing. Jan Klas.

Zajímavé informace k zavedení systému TopSky:

  • přes 2 700 uživatelských požadavků na nový systém
  • šest let realizace
  • více než 36 000 hodin výcviku řídících letového provozu a technických specialistů
  • přes 200 kilometrů nového kabelového vedení
  • kompletní přestavba provozního sálu řízení letového provozu
  • více než 12 000 stránek dokumentace k novému systému
  • More than 12 000 pages of the documentation
  • 126 dnů testování
  • 100 hodin paralelního provozu před provozním přechodem

TopSky radarové zobrazení

Státní podnik Řízení letového provozu České republiky (ŘLP ČR, s. p.) vznikl 1. ledna 1995. V souladu s pověřením ministerstva dopravy ČR poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru České republiky a na letištích Praha - Ruzyně, Brno - Tuřany, Ostrava - Mošnov a Karlovy Vary.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…