ROP Severovýchod: Úspěšnou realizací to nekončí

16.03.2015 16:34

Ještě dlouhá cesta čeká na většinu příjemců dotací z ROP Severovýchod. Přestože letošní rok je tím posledním, kdy bude možné evropské peníze z tohoto programu získat, pětileté období po dokončení projektu má za sebou zatím jen bezmála 30 z celkových 700. Během takzvaného období udržitelnosti musejí příjemci dodržovat všechny podmínky, k nimž se ve smlouvě zavázali. Až teprve, když je schválena poslední monitorovací zpráva, mohou si oddechnout.

ROP Severovýchod: Úspěšnou realizací to nekončí
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Mezi těmi, kteří už mohou směle prohlásit, že úspěšně čerpali evropské peníze, jsou například Střední škola propagační tvorby a polygrafie ve Velkém Poříčí. Tady se pustili do modernizace vybavení dílen pro praktickou výuku za více než 2,8 milionu korun. V obnově pokračovali i poté a dnes mají v období udržitelnosti další projekt. Úspěšnými žadateli byly i jiné střední školy. Kompletně uzavřeny mají první z projektů z ROP Severovýchod také Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška anebo VOŠ a SPŠ Jičín.

Řada úspěšných a již zcela uzavřených projektů je také v oblasti zdravotnictví. V říjnu loňského roku dovršil pěti let projekt v Orlickoústecké nemocnici. Ta za více než 23 milionů korun vybudovala Centrum pro včasnou diagnostiku a léčbu kardiovaskulárních chorob. Stejně tak mají lidé už více než pět let novou magnetickou rezonanci v nemocnici v Jablonci nad Nisou, či lékaři lepší přístrojové vybavení ve vysokomýtské nemocnici.

Zvládnutím náročného procesu přípravy a samotné realizace projektu tak celý koloběh nekončí. „Pět let po faktickém dokončení realizace projektu je obdobím, kdy příjemci musejí ještě pravidelně předkládat monitorovací zprávy, které dokládají, zda splňují všechny podmínky, k nimž se zavázali ve smlouvě a zda projekt skutečně slouží těm účelům, k nimž byl určen,“ objasňuje ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeněk Vašák.

Vzhledem k tomu, že velká část projektů byla dokončena v roce 2010, pětiletá udržitelnost by měla uplynout v letošním roce u dalších 158 projektů. Mezi nimi je například autobusové nádraží ve Svobodě nad Úpou, informační centrum a kavárna Oskara Schindlera ve Svitavách, Muzeum obuvi a kamene ve Skutči nebo bazén Výšinka v Turnově. V dalších letech by mělo do pomyslného archivu s nápisem „finálně uzavřeno“ přibýt vždy zhruba sto projektů. V roce 2020, který by měl být tím posledním, se očekává uzavření 157 projektů. „Přestože Regionální rada již nebude figurovat v novém programovém období, je naším cílem ROP Severovýchod zdárně ukončit. A k tomu patří také ukončení všech kontrol a administrativních úkonů spojených s obdobím udržitelnosti. To u projektů dokončených letos uplyne až v roce 2020,“ upřesnil ředitel Vašák.

Z ROP Severovýchod čerpá evropské peníze více než 700 projektů, které mohou využít více než 18 miliard korun, což je celková částka, kterou má program k dispozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V zámeckém parku psychiatrické nemocnice nahradili uhynulé  stromy novými

10:04 Nadace ČEZ: V zámeckém parku psychiatrické nemocnice nahradili uhynulé stromy novými

Do jarní výsadby nové zeleně se pustili v Psychiatrické nemocnici Horní Beřkovice. Na šest vzrostlýc…