Raiffeisenbank: Ve druhém pololetí by v regionu mělo dojít k oživení

04.04.2013 20:08

Analytici Raiffeisen Bank International věří, že ve druhém pololetí by v regionu střední a východní Evropy mělo dojít k ekonomickému oživení. To platí i pro Českou republiku, kde však oživení ve druhé půlce roku pouze zmírní celkový roční pokles ekonomiky.

Raiffeisenbank: Ve druhém pololetí by v regionu mělo dojít k oživení
Foto: Raiffeisenbank
Popisek: Raiffeisenbank

 

Vývoj HDP ve střední a východní Evropě sklouzl až na výjimky do červených čísel. Především země střední Evropy a jihovýchodní Evropy jsou zasaženy nízkou ekonomickou aktivitou, naopak státy z bývalého Společenství nezávislých států nadále rostou. Recese ve velké částí eurozóny totiž sráží vývozy ze střední a východní Evropy. „Znatelnější oživení se tak v zemích tohoto regionu začne objevovat až ve druhé polovině roku,“ uvedl hlavní ekonom Raiffeisen Peter Brezinschek.
 
Hrubý domácí produkt střední a východní Evropy jako celku by tak letos měl vzrůst o dvě procenta, tedy stejně jako loni. Nejpomalejší růst přitom bude ve střední Evropě, kde dosáhne pouze půl procenta (loni 0,6 procenta), země jihovýchodní Evropy se vrátí k růstu o 0,9 % (loni pokles o 0,3 procenta) a země Společenství nezávislých států porostou o 2,8 % (loni 3,1 %). Ekonomika eurozóny by přitom letos měla ještě klesnout o 0,1 procenta (loni klesla o 0,5 %).
 
Podobně se bude vyvíjet i česká ekonomika. „V roce 2013 vidíme šanci na malé cyklické oživení české ekonomiky, které by mělo být patrné zejména ve druhé polovině roku. Přesto za celý rok 2013 i nadále čekáme HDP v mírném záporu 0,2 %. Spotřeba domácností bude opět zatížena vyšší sazbou DPH. Pokud začne pomalu oživovat ekonomika eurozóny, měl by z toho pozitivně profitovat český export a táhnout tak ekonomiku ze dna. Ve druhé polovině roku bychom mohli vidět i cyklický nárůst investiční činnosti. Situace na trhu práce se však ještě letos bude zhoršovat, neboť výkon ekonomiky bude stále slabý,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.
 
I nadále tak pro letošek analytici Raiffeisenbank očekávají nárůst míry nezaměstnanosti v nové metodice MPSV na 7,4 %. Slabá domácí ekonomika znamená nepřítomnost poptávkových inflačních tlaků a snížení průměrné míry inflace za rok 2013 na 1,9 % z předchozí úrovně 3,3 %.
 
Trendem posledních měsíců je rovněž velká poptávka po státních dluhopisech zemí střední a východní Evropy, jejichž výnos by se podle RBI neměl letos příliš měnit. Akciové trhy v regionu by letos do konce 2. čtvrtletí měly vzrůst o 4 až 9 procent, nejvíce by si přitom měly polepšit burzy v Istanbulu, Bukurešti a Vídni.
 
Mezi jednotlivými akciovými tituly v regionu vidí analytici RBI velký potenciál především u ropných společností: maďarského MOL a ruského LUKoilu. Mezi bankami by mohla být zajímavá polská PKO.
 
Vývoj ekonomiky ve střední a východní Evropě tak bude kopírovat ekonomické oživení v eurozóně i USA. Ekonomika eurozóny by tak sice v celoročním srovnání měla oslabit o 0,1 procenta, důvodem je ale především špatná výkonnost v prvním pololetí. Americká ekonomika by pak letos měla vzrůst o 1,5 procenta.
 
Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…