Ředitelství vodních cest: Sezóna dokončených veřejných přístavišť na Labi byla mimořádně úspěšná

16.12.2023 16:44 | Tisková zpráva

První prázdninové a podzimní měsíce nově dokončených veřejných přístavišť na Labi v Roudnici nad Labem, ve Štětí, v Čelákovicích a v Poděbradech potvrdily zájem veřejnosti o trávení volného času na palubě malých plavidel. Během téměř 4 měsíců tato přístaviště navštívilo 600 plavidel. Až do letošního roku byla rekreační plavba značně omezena absencí veřejné sítě přístavišť, kde by mohl kdokoliv bezpečně přistát s lodí a vyrazit do okolí. V roce 2023 byla dokončena první přístaviště ve Středočeském kraji a rozšířena byla dosavadní síť v Ústeckém kraji.

Ředitelství vodních cest: Sezóna dokončených veřejných přístavišť na Labi byla mimořádně úspěšná
Foto: Ředitelství vodních cest ČR
Popisek: Ředitelství vodních cest ČR

„Ředitelství vodních cest ČR od června do srpna dokončilo čtyři nová veřejná přístaviště, kde mohou turisté putující po Labi na lodích až na dobu 48 hodin bezpečně zastavit, vyvázat plavidlo, navštívit okolí a strávit zde noc. K dispozici jsou přípojky elektrické energie a na vybraných přístavištích i pitné vody,“ říká Lubomír Fojtů, ředitel Ředitelství vodních cest ČR, které je investorem a provozovatelem přístavišť. „Největší zájem byl o zastavení v Roudnici nad Labem, následované Čelákovicemi. Obě tato přístaviště byla dokončena koncem června. Při pohledu na intenzitu využívání během prázdnin jednoznačně nejatraktivnější bylo vyvázání lodí v Poděbradech, které se podařilo zprovoznit až během srpna. Zde dokonce docházelo k naplnění celkové kapacity 14 stání až na 65 %. Nicméně také v průmyslovém městě Štětí přistálo téměř 100 lodí. Celkově tak tato čísla jednoznačně potvrzují poptávku po využívání veřejných přístavišť a potenciál rekreační plavby. Věřím, že Labe se tak zařadí po bok oblíbených destinací turistického ruchu na lodích, jako je Baťův kanál a Vltava,“ dodal.

Celou plavební sezónu roku 2023 rovněž sloužilo veřejnosti modernizované přístaviště malých plavidel v Litoměřicích. Z přístaviště pravidelně vyplouvala lodní linka do Terezína, zařazená mezi dopravní obslužnost Ústeckého kraje a plující až 8x denně. Kromě této lodě do Litoměřic od dubna do října zavítalo dalších téměř 400 lodí, o prázdninách zde běžně stálo 2-

5 plavidel a ve špičkách byla kapacita 14 plavidel zaplněna až z 50 %.

„V letošním roce probíhají práce ještě na veřejných přístavištích pro malá plavidla v Kolíně, v Ústí nad Labem-Brné a na Vltavě v Davli. Pro příští sezónu navíc dokončíme přístaviště v Brandýse nad Labem, kde jsme právě uzavřeli smlouvu s vybraným zhotovitelem stavby. Věřím, že v roce 2024 se podaří rozběhnout práce i na přístavišti malých plavidel v Nymburce,“ doplnil Lubomír Fojtů.

Ze statistik vyplývá, že řada lodí využívá přístaviště pro přenocování, kdy připlouvají po 16. hodině a pak druhý den odplouvají během dopoledne. Lodě také připlouvají po 12. hodině pro odpolední návštěvy, kdy pak odplouvají průběžně až do 19. hodiny. I během prázdnin byl nejsilnější provoz od pátku do neděle, často se špičkou v pátek, i když oblíbené jsou také středy a čtvrtky. Stání přes noc bylo nejvíce užíváno na přístavištích v Čelákovicích a v Poděbradech, kde je naprostá absence jiných veřejných přístavišť v okolí. V Ústeckém kraji jsou i další veřejná přístaviště provozovaná Ředitelství vodních cest ČR a tak na přístavištích v Roudnici nad Labem a ve Štětí byly vyvázány lodě převážně jen během dne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na Energetické burze ČMKB

9:33 17. týden na Energetické burze ČMKB

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) byly v 17. týdnu uzavřeny kontrakty na dodávku 441 ti…