Regionální muzeum v Mikulově chystá pro návštěvníky nabitou sezonu

18.01.2018 11:49

I když expozice Regionálního muzea v Mikulově uzavřely v listopadu své brány, neznamená to, že by se mikulovský zámek a Horní synagoga, Archeopark Pavlov nebo muzeum v Dolních Věstonicích uložily k zimnímu spánku. Od 24. března čeká na návštěvníky nová sezona a zajímavý program. O rok déle si počkají jen na znovuotevření Památníku bratří Mrštíků v Divákách, který letos čeká rozsáhlá rekonstrukce a digitalizace sbírek.

Regionální muzeum v Mikulově chystá pro návštěvníky nabitou sezonu
Foto: http://www.archeoparkpavlov.cz
Popisek: Archeopark Pavlov

Na zámku v Mikulově se hosté od dubna do listopadu dozvědí více o osudech kraje pod Pálavou mezi světovými válkami. „Výstava Mikulovsko 1918-1938 mapuje období první republiky v Mikulově a jeho blízkém okolí. Vše začíná první světovou válkou a bouřlivými událostmi, které na Mikulovsku provázely vznik samostatného československého státu. Dvacátá a třicátá léta byla ve městě a jeho okolí obdobím prosperity, představen je zdejší průmysl, vzkvétající vinařské firmy, bohatý kulturní a společenský život i každodennost mikulovské prvorepublikové domácnosti. Samotnou výstavu pak symbolicky uzavírá rok 1938, kdy byl Mikulov připojen k německé Říši a druhá světová válka byla za dveřmi,“ přiblížil výstavu Josef Šuba, kurátor výstavy a historik Regionálního muzea v Mikulově.

Podle Petra Kubína, ředitele Regionálního muzea v Mikulově, se mohou návštěvníci těšit mimo jiné i na výstavu soukromé sbírky Škrdlovického skla nebo tradičně bohatou muzejní noc. „Muzeum na zámku má své úspěšné trvalky, které se těší velké oblibě. Poslední květnový víkend bude na zámku patřit 8. ročníku festivalu Art Designu Křehký Mikulov, který je lákavou konfrontací současného designu a historických artefaktů. Letošním tématem bude hledání souvislostí v práci tvůrců z nově vzniklých státních celků po rozpadu Rakouska-Uherska, tedy z Česka, Rakouska, Maďarska a Slovenska,“ doplnil ředitel Kubín. V létě budou pokračovat již jubilejní stálice – 25. ročník Mikulovského výtvarného sympozia „dílna“ či Festival barokního divadla Johanna Georga Gettnera Moravský Parnas.

Program v Horní synagoze zahájí v Mikulově vernisáží fotografií Jaroslava Gutha Tajemné kameny, která přináší atmosféru z židovských hřbitovů, od června Václav Kostohryz představí své bronzové plastiky a závěr sezony bude patřit tématu Po-lin / Židé v republice mnoha národů.

Archeopark Pavlov zpestří zahájení turistického roku bohatým programem, oslaví Velikonoce a uvítá fotografickou výstavu. „Stejně jako v Mikulově i nás v archeoparku čeká muzejní noc nebo den dětí. Přichystali jsme celou řadu workshopů, kino i koncert v unikátní a mnoha architektonickými cenami ověnčené budově muzea,“ zmínila kurátorka Archeoparku Pavlov Zuzana Havlická a dodala, že na pomyslný vrchol sezóny se mohou turisté těšit při říjnovém Mezinárodním dni archeologie. „V Archeoparku bude při této příležitosti vystaven originál paleolitické kamenné plastiky takzvané Petřkovické venuše, jejíž stáří odhadují archeologové na 23 tisíc let,“ upřesnila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…