Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad dbá na dodržování a plnění smluv, legislativy i vyhlášek

30.05.2018 17:28

Reakce na tiskovou zprávu Karlovarského kraje s titulkem Regionální rada Severozápad poškozuje příspěvkové organizace Karlovarského kraje

Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad dbá na dodržování a plnění smluv, legislativy i vyhlášek
Foto: www.nuts2severozapad.cz
Popisek: ROP Severozápad - logo

V pátek 18. května 2018 vydal Krajský úřad Karlovarského kraje tiskovou zprávu s titulkem „Regionální rada Severozápad poškozuje příspěvkové organizace Karlovarského kraje“. „S tímto tvrzením si dovoluji z pozice místopředsedy nesouhlasit a prohlašuji, že Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad dbá na dodržování a plnění uzavřených smluv, platné legislativy i prováděcích vyhlášek,“ s dělil Ing. Josef Janů, místopředseda Regionální rady, a dodal: „Regionální rada přistupuje k jednotlivým projektům zcela nezaujatě a jednoznačně s cílem problémy řešit. Z dotačních prostředků v rámci tohoto programu se realizovalo mnoho prospěšných a smysluplných staveb a projektů. Přiznat se však musí i vzniklá pochybení a za ty si musíme nést patřičné následky.“

V přístupu k dané problematice poskytování dotací interpretovaném v uvedené tiskové zprávě se vzájemně prolíná pohled Karlovarského kraje z pozice poskytovatele dotace s pohledem kraje jako příjemce dotace. Tyto role však nelze v žádném případě slučovat.

V případech, kdy Karlovarský kraj vystupuje přímo nebo prostřednictvím svých příspěvkových organizací jako příjemce dotace, musí dodržovat tak jako každý jiný příjemce dotace podmínky stanovené příslušnými právními předpisy a smlouvou o poskytnutí dotace. V případě, kdy příjemce dotace nedodrží zmíněné podmínky nebo dojde z jeho strany k jinému závažnému porušení příslušných předpisů, vyměřuje se příjemci dotace odvod za porušení rozpočtové kázně, který je příjemce povinen uhradit. To je i případ příspěvkových organizací Karlovarského kraje uváděných v tiskové zprávě. V současné době jsou v právní moci rozhodnutí, kterými Ministerstvo financí ČR stanovilo příspěvkovým organizacím Karlovarského kraje povinnost uhradit odvody za porušení rozpočtové kázně v takové výši, v níž již byly uhrazeny.

„Úřad dbá na to, aby při porušení rozpočtové kázně bylo vůči příjemcům dotací přistupováno stejně, místní příslušnost k jednomu nebo druhému kraji nehraje žádnou roli,“ říká Jana Havlicová, ředitelka Úřadu Regionální rady. Nelze tedy hovořit o nerovném přístupu Regionální rady. V případech uvedených v tiskové zprávě šlo o rozdílný postoj příjemců dotací. Zatímco jedni uhradili celou výši vyměřeného odvodu, druzí po obdržení pravomocného a vykonatelného rozhodnutí výši odvodu svévolně snížili a uhradili nižší částku. Regionální rada podniká v současné době kroky k vymožení zbývajících finančních částek tak, aby výše úhrady byla totožná s pravomocným a vykonatelným rozhodnutím odvolacího orgánu Ministerstva financí ČR.

Dále se Regionální rada vyhrazuje proti tvrzení, že je „chybně stanoven a splatnost platebních výměrů“. Splatnost platebních výměrů byla stanovena v souladu s tehdejší právní úpravou.

Je třeba také upřesnit tvrzení Karlovarského kraje ve zmíněné tiskové zprávě, že jeho příspěvkové organizace mají údajný nárok na vratitelný přeplatek. Regionální rada disponuje pravomocnými a vykonatelnými rozhodnutími Ministerstva financí ČR, která znějí na částky ve stejné výši, v jaké příspěvkové organizace odvody za porušení rozpočtové kázně uhradily. Nad rámec uvedených rozhodnutí se Výbor Regionální rady, složený ze zastupitelů Karlovarského a Ústeckého kraje, opakovaně zabýval žádostmi o vrácení údajných vratitelných přeplatků a v prosinci 2017 je zamítl. V současné době se případem zabývá Ministerstvo financí ČR, kterému Regionální rada postoupila odvolání příspěvkových organizací proti rozhodnutí poskytovatele dotace o zamítnutí TISKOVÁ ZPRÁVA 2 / 2 žádostí. Současný přístup Karlovarského kraje nemusí vždy vést jen k úspěchu. Dovolujeme si upozornit, že řada již rozhodnutých sporů skončila neúspěchem a nemalými náklady (v současné době v pravomocně ukončených sporech, které nebyly pro příjemce dotace úspěšné, tak bylo vynaloženo více než dva miliony korun).

„Karlovarskému kraji a jeho příspěvkovým organizacím bylo z ROPu poskytnuto cca 3,1 miliardy korun a my bychom dnes uvítali, kdyby kraj opět zaujal své smluvní postavení zodpovědného, spolupracujícího partnera a pomohl nám řešit komplikované situace při vypořádání již realizovaných projektů v rámci uzavírání operačního programu, kdy se jedná o spolufinancování v řádu jednotek milionů,“ doplňuje na závěr Jana Havlicová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…