Rosatom: Betonování kupole kontejnmentu 2. bloku Ostrověcké JE bylo dokončeno

05.03.2019 11:48

Ve čtvrtek 28. února 2019 bylo dokončeno betonování kupole vnějšího kontejnmentu 2. bloku Ostrověcké jaderné elektrárny, kterou v Bělorusku staví ruská korporace pro atomovou energii Rosatom. Jde o jednu z klíčových událostí během výstavby jaderné elektrárny, protože znamená závěr stavebních prací na reaktorové budově.

Rosatom: Betonování kupole kontejnmentu 2. bloku Ostrověcké JE bylo dokončeno
Foto: Rosatom
Popisek: Usazování ocelové výstelky vnitřní kupole Ostrověcké JE, která bude zakryta vnější ochrannou obálkou

Vnější kupole ochranné obálky má výšku 15,6 metrů a průměr 51,6 metrů. Celkově bylo na odlití kupole s tloušťkou stěny 80 centimetrů spotřebováno přes tři tisíce kubíků speciálního betonu. Jeho kvalita byla kontrolována během celého průběhu prací.

„Díky tomu, že je kupole hotová, můžeme přistoupit k montáži systému pasivního odvodu tepla přes parogenerátory (SPOT), který se nachází v prostorách kupolovité části vnějšího kontejnmentu,“ řekl viceprezident společnosti ASE pro projekt Ostrověcké JE, Vitalij Poljanin.

Každý z bloků Ostrověcké jaderné elektrárny s reaktory VVER-1200 má dvojitý kontejnment. Vnitřní ochranná obálka představuje sama o sobě jednu z bezpečnostních bariér, a pokud by došlo k havárii, zabrání úniku radioaktivních látek do životního prostředí. Vnější obálka společně s vnitřní slouží jako ochrana elektrárny před přírodními i technogenními mimořádnými událostmi, jako je například zemětřesení, uragán či pád letadla.

Ve stejné době došlo k významnému milníku i v 1. bloku Ostrověcké elektrárny: byly zprovozněny transformátory zajišťující napájení bloku ze sítě. Dva rezervní transformátory pro vlastní spotřebu bloku dodaly poprvé napájení 10 kV v režimu normálního provozu.

„Napájení bloku pomocí těchto transformátorů nám umožňuje poprvé roztočit hlavní cirkulační čerpadla a prověřit jejich provozuschopnost, což musíme provést před zahájením hydrozkoušek primárního okruhu. Dále díky tomu budeme moci roztočit elektromotory systému napájení strojovny a postupně oživovat celou elektrárnu,“ vysvětlil Poljanin.

Během provozu budou tyto transformátory zajišťovat napájení bloku při odstávkách a údržbě. Jsou nezbytné i ve fázi spouštění, kdy napájí spouštěný blok během jednotlivých fází spouštěcích prací.

Projektu se dodavatelsky účastnily i české firmy, které tak rozšířily své zkušenosti s reaktory generace III+ a jejich vysokými nároky na kvalitu výroby a životnost produkce. Armatury dodaly například Arako, Armatury Group, L D M, Mostro, MPower Engineering a MSA, mezi dodavatele čerpací techniky se zařadila Sigma Group, servopohony dodala ZPA Pečky, část potrubí dodala Lavimont Brno a laboratorní sklo dodaly Kavalierglass, Preciosa Ornela, Vitrum a Sklárny Moravia.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. Na domácí půdě Rosatom staví 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.

Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2017 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…