Rosatom: Další blok VVER-1200 dosáhl v Leningradské JE-II minimálního kontrolovaného výkonu

01.09.2020 22:53

Druhý blok jaderné elektrárny Leningradská II se posunul do závěrečné etapy fyzikálního spouštění, reaktor dosáhl minimálního kontrolovaného výkonu. Půjde už o čtvrtý blok VVER-1200 generace III+, který bude v Rusku uveden do provozu. Mezitím ruská korporace pro atomovou energii Rosatom rozběhla spouštění prvního zahraničního bloku tohoto typu, 1. bloku Běloruské jaderné elektrárny.

Rosatom: Další blok VVER-1200 dosáhl v Leningradské JE-II minimálního kontrolovaného výkonu
Foto: red
Popisek: Rosatom

Dosažení minimálního kontrolovaného výkonu znamená, že systém vnitroreaktorového měření poprvé zaznamenal stabilní neutronový tok a že se v aktivní zóně rozběhla soběstačná řízená řetězová štěpná reakce.

„Minimální kontrolovaný výkon je nejmenší hodnota výkonu, která nám umožní provést řadu testů a prověřit, zda jsou fyzikální charakteristiky aktivní zóny reaktoru v souladu s projektem. Po dokončení těchto činností budou závěry předány dozornému orgánu Rostechnadzor, který nám na jejich základě vydá povolení k energetickému spouštění. Pak bude výkon reaktoru postupně dále růst,“ uvádí hlavní inženýr jaderné elektrárny Leningradská II Alexandr Beljajev.

Podle programu fyzikálního spouštění proběhne v následujícím týdnu přes 50 testů. Tyto zkoušky umožní za pomoci výpočtů určit neutronové a fyzikální parametry zavážky jaderného paliva a rovněž potvrdí spolehlivost ochran reaktoru, systémů jaderně-fyzikální kontroly a bezpečnostních systémů.

Uvádění 2. bloku elektrárny Leningradská II do provozu začalo 19. července 2020, kdy byla do reaktorové nádoby zavezena první kazeta s čerstvým jaderným palivem, a je rozděleno do několika etap. Po fyzikálním spouštění následuje spouštění energetické, zkušební provoz a komplexní zkouška celého bloku. Všechny komponenty a systémy elektrárny projdou několika testy, a nakonec závěrečnou prověrkou, která ověří jejich správnou funkci při provozních parametrech.

Zahájení komerčního provozu 2. bloku je plánováno na rok 2021. Nový blok nahradí svého „staršího bratra“, 2. blok původní Leningradské jaderné elektrárny s reaktorem RBMK-1000, který efektivně pracuje už 45 let.

S reaktory VVER-1200 mají české firmy reálné dodavatelské zkušenosti. Do nových bloků Leningradské jaderné elektrárny například dodaly armatury firmy Arako, Armatury Group, Modřany Power, Mostro a MPower Engineering, LOCA-kabely Kabelovna Kabex a čerpadla Sigma Group. Šlo v souhrnu o produkci za 350 milionů korun. Do elektrárny Novovoroněžská II putovaly z Česka v letech 2003 – 2016 armatury, hermetické kabelové průchodky, čerpadla, elektropohony, laboratorní vybavení a obráběcí stroje v celkové hodnotě přes 1,4 miliardy korun.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.
Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, v nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý, sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. V Ruské federaci Rosatom staví 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.
Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2017 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…