Rosatom: První blok Běloruské JE dosáhl minimálního kontrolovaného výkonu

13.10.2020 22:11

11. října 2020 dosáhl první blok Běloruské jaderné elektrárny poprvé minimálního kontrolovaného výkonu. Znamená to, že se v aktivní zóně bloku, který v Bělorusku staví ruská korporace pro atomovou energii Rosatom, rozběhla řízená řetězová štěpná reakce.

Rosatom: První blok Běloruské JE dosáhl minimálního kontrolovaného výkonu
Foto: red
Popisek: Rosatom

Dosažení minimálního kontrolovaného výkonu (odpovídá to méně než 1 % nominálního výkonu) otevírá dveře k závěrečným zkouškám, které se provádějí během etapy fyzikálního spouštění. Pracovníci elektrárny a dodavatele technologie provedou řadu měření a prověří to, že fyzikální charakteristiky aktivní zóny reaktoru odpovídají hodnotám stanoveným projektem.

Celkově nyní proběhne přes 50 testů, které zpřesní neutronové a fyzikální parametry aktivní zóny, které byly získány pomocí výpočtů, a také potvrdí spolehlivost systémů ochrany reaktoru a všech systémů kontroly a řízení a jaderné bezpečnosti primárního okruhu.

Závěry z provedených zkoušek budou předány běloruskému jadernému dozoru, který na jejich základě vydá povolení k energetickému spouštění bloku. Tato fáze potom přinese postupné zvyšování výkonu bloku.

Do Běloruské jaderné elektrárny směřovala produkce řady českých firem, ať už jde o armatury, čerpadla, potrubí, elektropohony, nebo laboratorní vybavení. Je to podobné jako i v případě dalších bloků VVER-1200. Například v jaderných elektrárnách Leningradská II, Novovoroněžská II a Ostrověcká je možné najít armatury od společností ARAKO, Armatury Group, I.B.C. Praha, L D M, Modřany Power, Mostro, MPower Engineering a MSA, potrubí od Lavimont Brno, čerpadla od Sigma Group, kabely a kabelové, průchodky od Kabelovny Kabex, servopohony od ZPA Pečky a další produkci vyrobenou v Česku. Celkem jde o zboží v hodnotě přes 2 miliardy korun.

Běloruská jaderná elektrárna má dva bloky VVER-1200 o celkovém výkonu 2400 MWe a staví se poblíž města Ostrovec. Pro první jadernou elektrárnu v Bělorusku byl vybrán ruský projekt generace III+, který plně odpovídá mezinárodním normám a doporučením v oblasti bezpečnosti přijatým mezinárodními organizacemi, jako je například Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

První blok Běloruské jaderné elektrárny se stal prvním blokem generace III+, který Rosatom staví v zahraničí. V současnosti jsou tři analogické bloky úspěšně provozovány v Rusku: dva v Novovoroněžské a dva v Leningradské jaderné elektrárně. Čtvrtý blok v Rusku dosáhl minimálního kontrolovaného výkonu v srpnu 2020. Tuto technologii si pro výstavbu nových bloků vybraly také země jako Finsko, Maďarsko, Turecko a Bangladéš.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.
Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, v nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý, sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. V Ruské federaci Rosatom staví 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.
Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2017 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…