Rosatom: Začaly studené a horké zkoušky 2. bloku JE Novovoroněžská II

06.08.2018 22:57

Druhý blok jaderné elektrárny Novovoroněžská II vstupuje do přípravy ke spuštění, 1. srpna začaly jeho studené a horké zkoušky. První blok této elektrárny v únoru 2017 uvedla ruská korporace pro atomovou energii Rosatom jako první blok generace III+ na světě do komerčního provozu.

Rosatom: Začaly studené a horké zkoušky 2. bloku JE Novovoroněžská II
Foto: red
Popisek: Rosatom

Studené a horké zkoušky budou trvat celkem 100 dní, z čehož na studenou fázi připadne 35 dní. Tyto zkoušky ověřují správnou funkci komponent primárního okruhu a měřících systémů před tím, než bude do reaktoru zavezeno jaderné palivo a začne fyzikální spouštění.

„Již máme za sebou hydraulické zkoušky primárního i sekundárního okruhu při tlaku 3,2 a 3,0 MPa, které potvrdily kvalitu jejich montáže. Nyní budeme zapínat hlavní cirkulační čerpadla a zkoušet pevnost a odolnost primárního okruhu i jeho komponent. Musíme prověřit, že všechny přístroje pracují správně. Potom budeme moci přejít k etapám, které vyžadují povolení ze strany regulačního úřadu Rostechnadzor na zavezení paliva do jaderného reaktoru,“ říká ředitel Novovoroněžské jaderné elektrárny Vladimir Povarov.

Po studené fázi přijde na řadu horká, během níž se bude testovat provoz základních i pomocných komponent primárního okruhu při provozních podmínkách. Součástí programu je i 100hodinová zkouška čtyř hlavních cirkulačních čerpadel při provozním tlaku (16 MPa) a teplotě (280 °C).

Práce v 2. bloku JE Novovoroněžská II

Etapa studených a horkých zkoušek je nejdůležitější součástí programu přípravy bloku k prvnímu spuštění. Testují se například tyto systémy: ochrana primárního a sekundárního okruhu před překročením provozního tlaku, chod hlavních cirkulačních čerpadel a řízení ochrany reaktoru. Zároveň jde o poslední velkou technologickou operaci předcházející fyzikálnímu spouštění.

Druhý blok jaderné elektrárny Novovoroněžská II má reaktor VVER-1200 generace III+. Tyto inovativní bloky mají zlepšené technické a ekonomické parametry, zajišťují maximální bezpečnost provozu a plně odpovídají pofukušimským bezpečnostním požadavkům Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Výjimečností těchto bloků je vysoká míra zapojení pasivních bezpečnostních systémů, které zálohují aktivní systémy a nejsou závislé na dodávce elektrického proudu a zásahu personálu. Bloky typu VVER-1200 používají unikátní bezpečnostní systémy, které nemají ve světě obdoby, jako například systém pasivního odvodu tepla do atmosféry, pasivní rekombinátory vodíku a lapač roztavené aktivní zóny.

Výstavby inovativních bloků Novovoroněžské elektrárny se účastní také české firmy. Patří mezi ně armaturky Arako, Armatury Group a MSA, které dodaly mezi lety 2009 a 2014 průmyslové i speciální armatury v celkové hodnotě přesahují 600 milionů korun. Dále Sigma Group, výrobce čerpadel, dodala čerpací agregáty za více jak 450 milionů korun a Kavalierglass, výrobce skla, dodala laboratorní sklo za 1,25 milionu korun.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.
Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. Na domácí půdě Rosatom staví 8 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.
Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2016 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…