Rosatom dokončil vývoj nové modifikace jaderného paliva pro maďarský Paks

14.10.2020 13:30

Palivová společnost Rosatomu TVEL dokončila projekt vývoje a posuzování nové modifikace jaderného paliva pro reaktory VVER-440 maďarské jaderné elektrárny Paks.

Rosatom dokončil vývoj nové modifikace jaderného paliva pro maďarský Paks
Foto: Rosatom
Popisek: Výroba jaderného paliva pro reaktory VVER-440 v podniku MSZ

Zákazníkovi byla předána kompletní dokumentace pro licencování nového paliva ze strany maďarského jaderného dozoru. V podniku MSZ (Mašinostrojitělnyj zavod, součást TVELu) byly dokončeny přejímací zkoušky palivových kazet.

Nová modifikace paliva druhé generace pro reaktory VVER-440 zvýší efektivitu využití uranu a zlepší ekonomické parametry provozu jaderných bloků, a to díky optimalizaci vodo-uranového poměru v aktivní zóně reaktorů.

„Palivovou společnost TVEL a jadernou elektrárnu Paks spojují mnohaleté partnerské vztahy a celá řada úspěšně zrealizovaných projektů. Zavedení nové modifikace paliva ve všech čtyřech blocích Pakse našemu zákazníkovi umožní postupně snižovat podíl nákladů na jaderné palivo v ceně elektřiny a dosáhnout citelného zlepšení ekonomiky provozu. Paks zajišťuje zhruba polovinu výroby elektřiny v Maďarsku a pro nás jako pro výrobce paliva je otázkou profesionální hrdosti zajistit pro maďarskou jadernou energetiku spolehlivé dodávky produkce, která je nejen kvalitní, ale i ekonomicky atraktivní,“ uvedla prezidentka TVELu Natalia Nikipelovová.

Do projektu vývoje nové modifikace jaderného paliva a prokazování zajištění jaderné bezpečnosti byly zapojeny následující podniky: konstruktér reaktorů VVER společnost OKB Gidropress, ústav pro výzkum materiálů VNIINM A. Bočvara, výrobce jaderného paliva MSZ (součásti struktury Rosatomu) a výzkumný ústav Kurčatovův institut. V podniku OKB Gidropress podstoupily palivové kazety nové modifikace komplexní hydraulické a vibrační zkoušky a zkoušky životnosti.

První várka jaderného paliva nové modifikace bude do Pakse dodána ještě v roce 2020. Smlouva o realizaci inženýringového projektu na vývoj, dokládání vlastností a zavedení nového paliva byla mezi společnostmi TVEL a MVM Paks (provozovatel jaderné elektrárny Paks) podepsána koncem roku 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…