SANEP: Důvěra ve vládní opatření a obavy lidí - říjen 2020

22.10.2020 9:57

V otázce vážné hrozby koronaviru jsou Češi rozděleni takřka napůl, největší důvěru má Jan Hamáček.

SANEP: Důvěra ve vládní opatření a obavy lidí - říjen 2020
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Na otázku, zdali je koronavirus vážnou hrozbou pro obyvatele České republiky, jsou Češi podle exkluzivního průzkumu společnosti SANEP rozděleni na takřka dva stejné názorové tábory. Zatímco v souhrnu 47,3 procent obyvatel zastává názor, že šíření nového typu koronaviru na našem území představuje vážnou hrozbu, 46,1 procent lidí je zcela opačného názoru. Pouhých 6,6 procent obyvatel ČR nemá na tuto otázku jendnoznačný názor. Největší obavy pak mají především ženy (54 procent) a lidé nad 50 let (71 procent).

Jak dále vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti SANEP, dvě třetiny obyvatel České republiky se v souvislosti s šířící se pandemií nového typu koronaviru obává negativních dopadů na ekonomiku v podobě hospodářské krize. Tyto obavy vyjádřilo v souhrnu 67 % obyvatel naší země, zatímco v únoru tohoto roku tyto obavy sdílelo jen 60,6 procenta Čechů.Obavy z ekonomické recese naopak nemá v souhrnu 18,9 % Čechů (10,3 % obyvatel má obavy mírnější a 8,6 % naší populace se hospodářské krize neobává vůbec).

S nařízeními a doporučeními vlády ČR kvůli ochraně před novým typem koronaviru souhlasí v souhrnu 56,2 procenta lidí, zatímco v únoru tohoto roku to bylo 65,5 procent. Nesouhlasně se k těmto vládním nařízením a doporučením v aktuálním říjnovém průzkumu společnosti SANEP vyjádřilo v souhrnu 38,4 procenta našich obyvatel, zatímco v únoru letošního roku jich bylo pouze 17,1.

Zajímavým zjištěním průzkumu společnosti SANEP je skutečnost, že se více lidí obává o zdravotní stav a možnost nákazy koronavirem u svých blízkých, než vyjadřují obavy z nakažení sami u sebe. Zatímco se v souhrnu 62,8 % obyvatel České republiky obává, že se novým koronavirem nakazí někdo z jejich blízkých, jen 40,1% lidí má obavy z toho, že se koronavirem mohou nakazit sami. Oproti únoru tyto obavy vzrostly přibližně o deset procent.

Jak dále vyplývá z exluzivního průzkumu společnosti SANEP, největší důvěru lidí při řešení současné krizové situaci má první místopředseda vlády a ministr vnitra za ČSSD Jan Hamáček (27,2 %). Na druhém místě se pak v pomyslném žebříčku důvěry umístila hlavní hygienička Jarmila Rážová (24,4 %), kterou následuje nový ministr zdravotnictví za ANO Roman Prymula (22,1 %).Premiérovi a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi důvěřuje 17,8 procenta obyvatel ČR. Současný ministr průmyslu a obchodu a též dopravy Karel Havlíček získal důvěru u 8,5 % lidí.

SANEP

SANEP

SANEP

SANEP

SANEP

SANEP

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl provedenve dnech 16. –20. října 2020na vybrané skupině 1.963 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let.
Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 18.251 dotázaných.
Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%.
Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…