SANEP: Hejtmanům nadále dominuje nejvyšší představitel Jihomoravského kraje M. Hašek

28.06.2016 12:41

V čele hodnocení představitelů územně samosprávných celků - krajů, mezi něž patří i hl. město Praha, je již více než rok hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek. Ten i s aktuálním ziskem v souhrnu 50,1% kladných hlasů obyvatel Jihomoravského kraje zůstává nejoblíbenějším hejtmanem.

SANEP: Hejtmanům nadále dominuje nejvyšší představitel Jihomoravského kraje M. Hašek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Oproti dubnovému šetření společnosti SANEP M. Hašek posílil o sedm desetin procentního bodu. Stabilizace, ale i nárůst kladných hlasů může v případě Michala Haška souviset jak s jeho dlouhodobě konzistentními názory a postoji, tak i s jeho uctěním vojáků Rudé armády, kteří padli při osvobození Brna a jižní Moravy společně s „Nočními vlky”, což se setkalo s významnou mediální negativní odezvou.

Na druhém místě se ustálil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, který si s aktuálním ziskem 49,3% kladných hlasů oproti dubnu polepšil o pět desetin procentního bodu.

Jediný zástupce KSČM ve vedení krajů hejtman Oldřich Bubeníček pak nadále setrvává s aktuálním ziskem 49,1% na třetím místě.

Na čtvrté pozici se nadále drží sociálnědemokratický hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, s jehož činností je aktuálně spokojeno v souhrnu 38,2% obyvatel Středočeského kraje. Miloš Petera si tak oproti dubnu polepšil o tři desetiny procentního bodu.

Na pátou příčku se s aktuálním ziskem 37,2% kladných hlasů posunul z dubnového šestého místa hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který si oproti dubnu polepšil o 1,1 procentního bodu.

Naopak o jedno místo oproti dubnu poklesl hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek, který s aktuálním ziskem v souhrnu 36,4% kladných hlasů zastává šesté místo.

Na sedmém místě stejně jako v dubnu i nadále setrvává hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, a to s aktuálním ziskem 30,7 kladných hlasů.

Oproti dubnu si polepšil o jednu příčku hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs se ziskem 30,5% kladných hlasů, který tak aktuálně zastává osmé místo.

Stejně tak si oproti dubnu polepšil o jedno místo s aktuálním ziskem 30,2% kladných hlasů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Naopak pokles o dvě příčky zaznamenal hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, který s aktuálním ziskem 29,2% kladných hlasů zastává 10 příčku a oproti dubnu ztrátu 1,4 procentního bodu.

Velkým překvapením je další postup první ženy v čele pražského magistrátu, pražské primátorky Adriany Krnáčové, která si na svojí stranu získává stále více Pražanů. Adriana Krnáčová tak aktuálně se ziskem 23,4% kladných hlasů zastává jedenáctou pozici a oproti dubnu si polepšila o 4,8 procentního bodu a postup ze třináctého na aktuální jedenácté místo.

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, který již dříve avizoval, že se v letošních podzimních krajských volbách již o hejtmanský post ucházet nebude, s aktuálním ziskem 20,1% kladných hlasů zaznamenává pokles z dubnové jedenácté pozice na aktuální dvanácté místo pomyslného žebříčku oblíbenosti hejtmanů.

Na předposledním místě se aktuálně ocitl nejvyšší představitel Královéhradeckého kraje Lubomír Franc s aktuálním ziskem 19,3% kladných hlasů, který oproti dubnu postoupil o jedno místo.

Nejhůře hodnoceným představitelem 14 územně samosprávných celků – krajů je pak aktuálně hejtman Karlovarského kraje Martin Havel se ziskem 18,6% kladných hlasů.

Vzhledem ke kauzám, kterým čelí jak ČSSD (kauza Altner), tak i vicepremiér a předseda a ministr financí Andrej Babiš (kauza Čapí hnízdo), ale i ve vztahu k aktuální vládní krizi související s policejní reformou lze říci, že voliči mohou být do jisté míry rozčarováni a ve své stávající volbě v případě ČSSD a ANO velmi znejistěni. Na této situaci pak mohou v podzimních krajských volbách nejvíce získat jak lokální hnutí, tak i krajské koalice, ale i v krajích dlouhodobě etablovaná KSČM.

Zavedení přímé volby hejtmanů by pak v červnu podpořilo v souhrnu 71,7% dotázaných.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl ve dnech 1.-20.6.2016 proveden na reprezentativním vzorku 15.019 dotázaných ve věkové kategorii 18 + let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 45.208 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje kolem +- 2,5 procentního bodu.

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl zaměřen na spokojenost s činností jednotlivých krajských hejtmanů a pražské primátorky. Výsledky průzkumu představují vždy percentuální vyjádření hlasování reprezentativního vzorku respondentů pouze v daném kraji a v případě Adriany Krnáčové v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…