SANEP: Hejtmanům nadále dominuje nejvyšší představitel Jihomoravského kraje M. Hašek

28.06.2016 12:41

V čele hodnocení představitelů územně samosprávných celků - krajů, mezi něž patří i hl. město Praha, je již více než rok hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek. Ten i s aktuálním ziskem v souhrnu 50,1% kladných hlasů obyvatel Jihomoravského kraje zůstává nejoblíbenějším hejtmanem.

SANEP: Hejtmanům nadále dominuje nejvyšší představitel Jihomoravského kraje M. Hašek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Oproti dubnovému šetření společnosti SANEP M. Hašek posílil o sedm desetin procentního bodu. Stabilizace, ale i nárůst kladných hlasů může v případě Michala Haška souviset jak s jeho dlouhodobě konzistentními názory a postoji, tak i s jeho uctěním vojáků Rudé armády, kteří padli při osvobození Brna a jižní Moravy společně s „Nočními vlky”, což se setkalo s významnou mediální negativní odezvou.

Na druhém místě se ustálil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, který si s aktuálním ziskem 49,3% kladných hlasů oproti dubnu polepšil o pět desetin procentního bodu.

Jediný zástupce KSČM ve vedení krajů hejtman Oldřich Bubeníček pak nadále setrvává s aktuálním ziskem 49,1% na třetím místě.

Na čtvrté pozici se nadále drží sociálnědemokratický hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, s jehož činností je aktuálně spokojeno v souhrnu 38,2% obyvatel Středočeského kraje. Miloš Petera si tak oproti dubnu polepšil o tři desetiny procentního bodu.

Na pátou příčku se s aktuálním ziskem 37,2% kladných hlasů posunul z dubnového šestého místa hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který si oproti dubnu polepšil o 1,1 procentního bodu.

Naopak o jedno místo oproti dubnu poklesl hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek, který s aktuálním ziskem v souhrnu 36,4% kladných hlasů zastává šesté místo.

Na sedmém místě stejně jako v dubnu i nadále setrvává hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, a to s aktuálním ziskem 30,7 kladných hlasů.

Oproti dubnu si polepšil o jednu příčku hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs se ziskem 30,5% kladných hlasů, který tak aktuálně zastává osmé místo.

Stejně tak si oproti dubnu polepšil o jedno místo s aktuálním ziskem 30,2% kladných hlasů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Naopak pokles o dvě příčky zaznamenal hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, který s aktuálním ziskem 29,2% kladných hlasů zastává 10 příčku a oproti dubnu ztrátu 1,4 procentního bodu.

Velkým překvapením je další postup první ženy v čele pražského magistrátu, pražské primátorky Adriany Krnáčové, která si na svojí stranu získává stále více Pražanů. Adriana Krnáčová tak aktuálně se ziskem 23,4% kladných hlasů zastává jedenáctou pozici a oproti dubnu si polepšila o 4,8 procentního bodu a postup ze třináctého na aktuální jedenácté místo.

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, který již dříve avizoval, že se v letošních podzimních krajských volbách již o hejtmanský post ucházet nebude, s aktuálním ziskem 20,1% kladných hlasů zaznamenává pokles z dubnové jedenácté pozice na aktuální dvanácté místo pomyslného žebříčku oblíbenosti hejtmanů.

Na předposledním místě se aktuálně ocitl nejvyšší představitel Královéhradeckého kraje Lubomír Franc s aktuálním ziskem 19,3% kladných hlasů, který oproti dubnu postoupil o jedno místo.

Nejhůře hodnoceným představitelem 14 územně samosprávných celků – krajů je pak aktuálně hejtman Karlovarského kraje Martin Havel se ziskem 18,6% kladných hlasů.

Vzhledem ke kauzám, kterým čelí jak ČSSD (kauza Altner), tak i vicepremiér a předseda a ministr financí Andrej Babiš (kauza Čapí hnízdo), ale i ve vztahu k aktuální vládní krizi související s policejní reformou lze říci, že voliči mohou být do jisté míry rozčarováni a ve své stávající volbě v případě ČSSD a ANO velmi znejistěni. Na této situaci pak mohou v podzimních krajských volbách nejvíce získat jak lokální hnutí, tak i krajské koalice, ale i v krajích dlouhodobě etablovaná KSČM.

Zavedení přímé volby hejtmanů by pak v červnu podpořilo v souhrnu 71,7% dotázaných.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl ve dnech 1.-20.6.2016 proveden na reprezentativním vzorku 15.019 dotázaných ve věkové kategorii 18 + let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 45.208 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje kolem +- 2,5 procentního bodu.

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl zaměřen na spokojenost s činností jednotlivých krajských hejtmanů a pražské primátorky. Výsledky průzkumu představují vždy percentuální vyjádření hlasování reprezentativního vzorku respondentů pouze v daném kraji a v případě Adriany Krnáčové v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.