SANEP: Hnutí ANO 2011 nadále potvrzuje roli favorita voleb do Evropského parlamentu

02.04.2014 12:30

Třetí exkluzivní průzkum voleb do Evropského parlamentu (dále jen EP) společnosti SANEP, nadále potvrzuje v roli favorita letošních eurovoleb hnutí ANO 2011 s lídrem Pavlem Teličkou. Ten by podle aktuálního průzkumu společnosti SANEP získal podporu 19,1% voličů, kteří by se zúčastnili voleb do EP.

SANEP: Hnutí ANO 2011 nadále potvrzuje roli favorita voleb do Evropského parlamentu
Foto: red
Popisek: Politické hnutí ANO

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP se zaměřil pouze na 19 stran a hnutí, které oznámily kandidaturu do nadcházejících voleb do EP a které zveřejnily i své lídry. Poté, co Ministerstvo vnitra ČR oznámí oficiální seznam registrovaných stran a hnutí, bude společnost SANEP zveřejňovat průzkumy volebních preferencí v rámci všech oficiálně registrovaných stran a hnutí do voleb do EP.

Aktuální průzkum společnosti SANEP tak poukazuje na zájem rozhodnutých voličů o oficiálně prezentované osobnosti, které mohou výrazně ovlivnit i samotný výsledek voleb do EP.

Jak totiž ukazují výsledky šetření společnosti SANEP, právě osobnosti, které figurují v čele kandidátek jednotlivých stran a hnutí, mohou být významným lákadlem pro voliče, s čímž jednotlivé strany a hnutí počítají a můžeme tak sledovat střet velmi silných lídrů.

V případě hnutí ANO 2011 je tak v uvedeném kontextu možné vnímat kombinaci lídra Pavla Teličky s volebním potenciálem a oblibou hnutí ANO, které je možné sledovat i v rámci pravidelného monitorování volebních preferencí společnosti SANEP, jako voličsky atraktivní s velmi silným volebním potenciálem.

Sociální demokraté pak v čele s respektovaným sociologem Janem Kellerem, který má podporu 17,5% rozhodnutých voličů, sází jak na silnou osobnost lídra, tak i na prozatím stabilní koaliční vládu vedenou premiérem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, který se těší poměrně velké důvěře.

O své stabilní a velmi věrné a především disciplinované voliče se může celkem s jistotou opřít KSČM, což odkládá i zjištění, že Kateřina Konečná, která stojí v čele kandidátky KSČM má podporu 14,7% voličů.

O své zástupce v EP usiluje i TOP 09, jenž sází i na jméno ekonoma Luďka Niedermayera, který se aktuálně těší podpoře 7,8% voličů.

Zatímco ODS minulé volby do EP vyhrála se ziskem 31,45% hlasů, o letošních volbách budou získávat důvěru svých voličů s velkou námahou. Lídr kandidátky ODS Jan Zahradil má pak aktuální podporu 5,6% voličů.

Posledním lídrem, který aktuálně získal větší než pětiprocentní podporu je lídr KDU-ČSL Pavel Svoboda se ziskem 5,3% hlasů.

Za zajímavé lze vnímat v tuto chvíli relativně značný potenciál strany LEV 21 s předsedou Jiřím Paroubkem (4,6%), který je bezpochyby stále výraznou politickou osobností. Zda se však Jiřímu Paroubkovi podaří zúročit své politické zkušenosti a ambice a přiláká dostatečný počet voličů zaručující vstup na půdu EP, bude bezpochyby otázkou zejména volební kampaně Jiřího Paroubka a mediálního prostoru.

Na své lídry pak bezpochyby sází dále Strana zelených, která do boje o křesla v EP nasadila svého předsedu Ondřeje Lišku (3,7%), či Česká pirátská strana, která do svého čela nasadila rovněž svého předsedu Ivana Bartoše (3,2%).

Zda sázka na advokátku Kláru Samkovou (3,1%) byla tou správnou volbou je otázkou pro Úsvit Tomia Okamury.

Podpora ostatních lídrů mezi nimž jsou i taková jména jako Radek John, Jiří Paroubek apod., se pak pohybují pod tříprocentní hranicí.

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 24. – 31. 3. 2014 na vybrané skupině 8.610 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 25.718 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na www.sanep.cz

SANEP je partnerem Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze a výzkumného záměru Governance v kontextu globalizované společnosti a ekonomiky, a dále je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…