SANEP: Hnutí ANO 2011 nadále potvrzuje roli favorita voleb do Evropského parlamentu

02.04.2014 12:30

Třetí exkluzivní průzkum voleb do Evropského parlamentu (dále jen EP) společnosti SANEP, nadále potvrzuje v roli favorita letošních eurovoleb hnutí ANO 2011 s lídrem Pavlem Teličkou. Ten by podle aktuálního průzkumu společnosti SANEP získal podporu 19,1% voličů, kteří by se zúčastnili voleb do EP.

SANEP: Hnutí ANO 2011 nadále potvrzuje roli favorita voleb do Evropského parlamentu
Foto: red
Popisek: Politické hnutí ANO

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP se zaměřil pouze na 19 stran a hnutí, které oznámily kandidaturu do nadcházejících voleb do EP a které zveřejnily i své lídry. Poté, co Ministerstvo vnitra ČR oznámí oficiální seznam registrovaných stran a hnutí, bude společnost SANEP zveřejňovat průzkumy volebních preferencí v rámci všech oficiálně registrovaných stran a hnutí do voleb do EP.

Aktuální průzkum společnosti SANEP tak poukazuje na zájem rozhodnutých voličů o oficiálně prezentované osobnosti, které mohou výrazně ovlivnit i samotný výsledek voleb do EP.

Jak totiž ukazují výsledky šetření společnosti SANEP, právě osobnosti, které figurují v čele kandidátek jednotlivých stran a hnutí, mohou být významným lákadlem pro voliče, s čímž jednotlivé strany a hnutí počítají a můžeme tak sledovat střet velmi silných lídrů.

V případě hnutí ANO 2011 je tak v uvedeném kontextu možné vnímat kombinaci lídra Pavla Teličky s volebním potenciálem a oblibou hnutí ANO, které je možné sledovat i v rámci pravidelného monitorování volebních preferencí společnosti SANEP, jako voličsky atraktivní s velmi silným volebním potenciálem.

Sociální demokraté pak v čele s respektovaným sociologem Janem Kellerem, který má podporu 17,5% rozhodnutých voličů, sází jak na silnou osobnost lídra, tak i na prozatím stabilní koaliční vládu vedenou premiérem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, který se těší poměrně velké důvěře.

O své stabilní a velmi věrné a především disciplinované voliče se může celkem s jistotou opřít KSČM, což odkládá i zjištění, že Kateřina Konečná, která stojí v čele kandidátky KSČM má podporu 14,7% voličů.

O své zástupce v EP usiluje i TOP 09, jenž sází i na jméno ekonoma Luďka Niedermayera, který se aktuálně těší podpoře 7,8% voličů.

Zatímco ODS minulé volby do EP vyhrála se ziskem 31,45% hlasů, o letošních volbách budou získávat důvěru svých voličů s velkou námahou. Lídr kandidátky ODS Jan Zahradil má pak aktuální podporu 5,6% voličů.

Posledním lídrem, který aktuálně získal větší než pětiprocentní podporu je lídr KDU-ČSL Pavel Svoboda se ziskem 5,3% hlasů.

Za zajímavé lze vnímat v tuto chvíli relativně značný potenciál strany LEV 21 s předsedou Jiřím Paroubkem (4,6%), který je bezpochyby stále výraznou politickou osobností. Zda se však Jiřímu Paroubkovi podaří zúročit své politické zkušenosti a ambice a přiláká dostatečný počet voličů zaručující vstup na půdu EP, bude bezpochyby otázkou zejména volební kampaně Jiřího Paroubka a mediálního prostoru.

Na své lídry pak bezpochyby sází dále Strana zelených, která do boje o křesla v EP nasadila svého předsedu Ondřeje Lišku (3,7%), či Česká pirátská strana, která do svého čela nasadila rovněž svého předsedu Ivana Bartoše (3,2%).

Zda sázka na advokátku Kláru Samkovou (3,1%) byla tou správnou volbou je otázkou pro Úsvit Tomia Okamury.

Podpora ostatních lídrů mezi nimž jsou i taková jména jako Radek John, Jiří Paroubek apod., se pak pohybují pod tříprocentní hranicí.

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 24. – 31. 3. 2014 na vybrané skupině 8.610 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 25.718 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na www.sanep.cz

SANEP je partnerem Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze a výzkumného záměru Governance v kontextu globalizované společnosti a ekonomiky, a dále je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…