SČMVD: Růst cen energií je pro firmy významnou hrozbou

17.11.2021 14:29 | Tisková zpráva

V pátek 12. listopadu se v pražském hotelu Pyramida uskutečnila po roční přestávce, vynucené pandemií covid-19, pravidelná podzimní Celorepubliková porada Svazu českých a moravských výrobních družstev (SČMVD).

SČMVD: Růst cen energií je pro firmy významnou hrozbou
Foto: crr.cz
Popisek: Svaz českých a moravských výrobních družstev

Porada přináší vedle aktuálních informací z činnosti SČMVD, jež jsou určeny členské základně, také možnost vzájemného setkávání předsedů a manažerů výrobních družstev, je tak důležitou platformou pro přenos a výměnu jejich názorů a zkušeností.

Informační hodnota akce je podporována účastí zástupců význačných firem a institucí nebo představitelů státní správy, kteří bývají k jednání porady přizváni. V letošním roce byli s ohledem na v současnosti nejvýznamnější hrozby, jimž jsou výrobní firmy nuceny čelit, pozváni Ing. Tomáš Vlček, ředitel úseku marketingu a burzovních obchodů Českomoravské komoditní burzy Kladno, Ing. Petr Havelka, šéfmakléř FIN servis, a.s., a Ing. Petr Dufek, ředitel makroekonomických analýz ČSOB. Přednesené příspěvky se tematicky věnovaly zejména skokovému nárůstu cen energií a dalších komodit a zrychlujícímu se tempu růstu inflace. Zmíněny v této souvislosti byly rovněž faktory, které růst cen energií i inflaci zásadně ovlivňují, a nástin možného budoucího vývoje.

Společně s přetrvávajícími problémy, na které SČMVD dlouhodobě upozorňuje a mezi něž patří např. nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců na trhu práce, nepředvídatelný růst minimální mzdy a s ním souvisejících zaručených mezd nebo neschválení valorizačního koeficientu příspěvku pro zaměstnavatele OZP, vytváří růst cen energií na firmy enormní tlak, který řada z nich již nemusí vydržet. „Vedení všech malých, středních podniků a družstev přemýšlí, jak se to promítne do hospodaření a zda jsou firmy schopné situaci vůbec ustát, případně co pro to musí udělat,“ uvedl Ing. Leo Doseděl, předseda SČMVD.

Anketa

Slavíte výročí 17. listopadu 1989?

16%
84%
hlasovalo: 29723 lidí

V tomto směru se svaz snaží svým členským družstvům v maximální možné míře pomoci a zajišťuje pro část z nich společný nákup energií. Na problém rostoucích cen reagoval SČMVD již na začátku října společným prohlášením s Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, v němž dal družstvům, která se společného nákupu energií neúčastní a jejichž dodavatel se dostal do problémů, základní informace a doporučení, jak dále postupovat. Rovněž pro ně připravil možnost čerpání energetického úvěru. Odborní pracovníci svazu jsou družstvům nadále k dispozici a jsou připraveni jim v této problematice poskytnout poradenskou činnost.

SČMVD patří mezi největší a nejvýznamnější svazy zaměstnavatelů v České republice. Je představitelem silné skupiny výrobních družstev, zastupuje jejich zájmy na úrovni vlády a Parlamentu ČR, podporuje členská družstva širokou škálou odborných činností a služeb ve stěžejních oblastech podnikání a vytváří a prosazuje podmínky pro jejich rozvoj. Členskou základnu svazu tvoří 200 výrobních družstev z celé České republiky, jejichž činnost zahrnuje obory ve stavebnictví, strojírenství, automobilovém průmyslu, chemickém a kosmetickém průmyslu, výrobu automatizovaných pracovišť, nábytku, skla, plastů, obalů, oděvů, šperků a hraček, ale také potravin a poskytování služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…