SFŽP: Hlasujte v anketě Evropský strom roku

20.02.2018 21:53

Šanci na vítězství má další reprezentant z Česka. Tentokrát ne v olympijském klání, ale v síle svých příběhů a zástupcem není sportovec, nýbrž strom.

SFŽP: Hlasujte v anketě Evropský strom roku
Foto: Státní fond životního prostředí
Popisek: Státní fond životního prostředí

Téměř 230 let starý ořešák černý z Kvasic na Kroměřížsku soupeří se zástupci dalších 12 zemí o prvenství v anketě Evropský strom roku. Přispět k medaili pro Českou republiku můžete i vy, pro strom s nejsilnějším příběhem hlasujte do konce února ZDE.

Český zástupce se probojoval do evropského finále z oblíbené národní soutěže Strom roku pořádané Nadací Partnerství, kterou Státní fond životního prostředí ČR dotačně podpořil z Národního programu Životní prostředív rámci výzvy zaměřené na environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Vzácný ořešák stojí v krajinářském parku v obci Kvasice od roku 1790, během doby se stal cílem častých duchovních návštěv a přežil i ničivé povodně v roce 1997. Do finále evropské soutěže postoupil s vítězi národních kol z Belgie, Bulharska, Chorvatska, Maďarska, Litvy, Polska, Portugalska, Rumunska, Ruska, Slovenska, Španělska a Velké Británie.

O přízeň veřejnosti se tak strom z Kvasic utká se silnou konkurencí, k níž se řadí například největší korkový dub na světě rostoucí v Portugalsku, Gillwelský dub – symbol skautského hnutí v Británii a další unikáty, které odolaly povodním, zhoubným chorobám, ohni i zubu času. Všechny stromy rostou a prospívají především díky podpoře řady lidí a komunit.

Internetové ankety se každoročně účastní přes 200 tisíc fanoušků z celé Evropy. Hlasuje se na webu www.treeoftheyear.org, v posledním týdnu (od 22. do 28. února) je hlasování tajné a na webových stránkách průběžné počty hlasů nenajdete.

Cílem ankety je přimět veřejnost, aby se o stromy ve svém okolí zajímala a pečovala o ně.

Výsledky soutěže slavnostně vyhlásí organizace Environmental Partnership Association (EPA) 21. března v Bruselu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…