SMS ČR: Rozbité komunikace, nepostavená hřiště či kanalizace. Obce kvůli vládním škrtům ruší investice

26.05.2020 12:52

Likvidační účinek pro plánované investice v obcích bude mít schválení vládního návrhu zákona o tzv. kompenzačním bonusu. Poslanecká sněmovna o něm hlasuje dnes. Podle návrhu se mají z velké části financovat kompenzace firmám a živnostníkům z prostředků, které dle rozpočtového určení daní náleží samosprávám.

SMS ČR: Rozbité komunikace, nepostavená hřiště či kanalizace. Obce kvůli vládním škrtům ruší investice
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Poslanci mohou ale podpořit i senátní návrh, který požaduje, aby kompenzace pro firmy a živnostníky byly vypláceny bez dopadu na rozpočty samospráv. Na 1000 obcí se také v úterý připojilo k tichému protestu proti vládnímu návrhu vyvěšením černé vlajky na obecních úřadech.

„Schválení vládního zákona by znamenalo černý den pro obce a kraje a výpadek více než 16 miliard korun v rozpočtech samospráv. Jsme přesvědčení, že kompenzace pro živnostníky a firmy jsou správné, ale mají být hrazeny ze státního rozpočtu a pomocí nástrojů, které neovlivní příjmy obcí, měst a krajů. Obzvlášť pro malé obce by to znamenalo zásadní zastavení investičních akcí,“ říká Stanislav Polčák, předseda Sdružení místních samospráv ČR.

Stovky obcí napříč republikou avizují, že budou muset zrušit už naplánované investice do svého rozvoje, a to v řádech jednotek i desítek milionů korun. Vyplývá to z průzkumu SMS ČR mezi více jak 2000 samosprávami.

Například ve Slezských Rudolticích v Moravskoslezském kraji bude muset obec zrušit výstavbu nové hasičské zbrojnice za přibližně 30 milionů korun. Boršice ve Zlínském kraji odloží mimo jiné vybudování nádrže pro zadržování vody v krajině či výsadbu nového lesa po kůrovcové kalamitě. Obec Kobyly v Libereckém kraji by po vládních škrtech odložila rekonstrukci obchodu, požární nádrže a kulturního domu.

Obec Bousín v Olomouckém kraji bude s nejvyšší pravděpodobností rušit výstavbu obecních bytů či rekonstrukci kulturního domu. Hejtmánkovice v Královehradeckém kraji pozastavují dostavbu polyfunkčního centra a avizují i možné propouštění zaměstnanců obce. Kovalovice v Jihomoravském kraji zastaví přípravu projektu, podle kterého zde plánovali postavit obchod s obecními byty, stop dostane i výstavba multifunkčního hřiště.

Ve jihočeském Stádlci hrozí zrušení výstavby vodovodu do místních částí či dětského hřiště. V obci Vídeň na Vysočině nerozšíří síť veřejného osvětlení. Ve středočeských Semicích mluví o „Sophiině volbě“, protože budou muset rozhodovat, zda dají přednost rekonstrukci školy a výstavbě chodníků a silnic či postavení nového sběrného dvora.

Vojkovice v Karlovarském kraji pozdrží rekonstrukci pláště budovy bývalé školy a nevystaví ani nové zázemí pro hasiče. Řadu investičních akcí musí odložit Všeruby v Plzeňském kraji, vedle oprav místních komunikací a nové fasády kulturního domu jde i o pořízení automobilu pro pracovní četu či zakoupení konvektomatu do kuchyně zdejší školy.

Vraclav v Pardubickém kraji by po škrtech musela zrušit opravu místní silnice, odložit nákup budovy pro novou mateřskou školku a vzdát se plánu na víceúčelové hřiště. Třebenice v Ústeckém kraji by vládní návrh připravil o finance, které měly jít na výstavbu dvou sociálních bytů, rekonstrukci tamní školky a opravu kapličky.

Stovky dalších obcí napříč republikou shodně uvádějí, že nebudou moci opravit obecní komunikace, sníží výdaje na opravy obecního majetku či odloží výstavbu či rekonstrukce kulturních domů.

„Je naším společným úkolem pomoci rozhýbat regionální ekonomiku, ovšem tak výrazný zásah státu do rozpočtů nemohou samosprávy samy zvládnout. Pokud přestanou obce investovat do svého rozvoje, může to způsobit propad v kvalitě života jejich občanů, urychlení vylidňování venkova a celkový ekonomický propad pro českou ekonomiku,“ upozorňuje Stanislav Polčák.

Za nerozumný považuje v současné situaci i návrh ministerstva financí, které obcím doporučilo, aby se zadlužily a investice financovaly z komerčních úvěrů.

„Za zcela nemístné výhružky pak považuji prohlášení ministryně Aleny Schillerové, která hrozí zastavením vyplácením kompenzačního bonusu pro živnostníky a malé firmy, pokud poslanci schválí senátní verzi návrhu,“ dodává Polčák.

O Sdružení místních samospráv ČR          

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje téměř 2000 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…