STEM: Zaměstnávání cizinců v České republice

19.04.2016 12:20

K když ubylo těch, co si myslí, že cizinců u nás pracuje příliš mnoho a berou našim lidem práci, stále zastává tyto názory většina populace.

STEM: Zaměstnávání cizinců v České republice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Dvě třetiny Čechů (66 %) se domnívají, že v naší zemi pracuje příliš mnoho cizinců, a jen o něco méně (60 %) uvedlo, že zaměstnávání cizinců připravuje naše lidi o práci. Oproti loňskému průzkumu je míra souhlasu s těmito názory nižší. Stejně jako v předchozích letech třípětinová většina občanů (60 %) nesouhlasí s tím, že v některých profesích jsou cizinci jediným řešením nedostatku pracovních sil.

Citovaný výzkum neziskového ústavu STEM (www.stem.cz) byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 16. až 23. března 2016. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky průzkumu odpověděl soubor 1050 respondentů.

Od roku 2009, kdy u nás došlo ke zřetelnému růstu nezaměstnanosti a projevily se příznaky hospodářské krize, zjišťuje STEM názory naší veřejnosti na fakt, že v řadě profesí je u nás zaměstnáváno poměrně hodně cizinců. V souvislosti s proměnou postojů české veřejnosti k cizincům a s vyšším optimismem při pohledu na ekonomický vývoj v naší zemi je zajímavé sledovat dynamiku názorů na zaměstnávání cizinců u nás.

Podle posledního průzkumu dvoutřetinová většina občanů (66 %) považuje počet cizinců za příliš vysoký. Třípětinová většina populace (60 %) si myslí, že cizinci berou našim lidem práci. Dvě pětiny lidí (40 %) naopak uznávají, že v některých profesích by bez práce cizinců byla situace na trhu práce neřešitelná.


Pramen: STEM, Trendy 3/2016, 1050 respondentů starších 18 let

Do loňského průzkumu byly názory na zaměstnávání cizinců velmi stabilní. Zatímco názor na to, že cizinci představují jediné řešení nedostatku pracovních sil, zůstal na stejné úrovni jako v předchozích dvou průzkumech, míra souhlasu u dvou dalších analyzovaných postojů se snížila. Většinový souhlas s tím, že u nás pracuje příliš mnoho cizinců a že připravují naše lidi o práci, oslabil o 14, resp. 12 procentních bodů. Přesto s těmito názory stále souhlasí poměrně jasná většina českých občanů.


Pramen: STEM, Trendy 2009-2016

Názory na početnost cizinců u nás a jejich roli na trhu práce nejsou příliš podmíněny sociodemografickými charakteristikami. Jistou roli hraje pouze vzdělání dotázaných: míra souhlasu s tím, že je u nás příliš mnoho cizinců, a s tím, že cizinci připravují naše lidi o práci, se snižuje s rostoucí úrovní vzdělání. U postoje k tomu, zda cizinci „berou“ práci českým občanům, došlo navíc oproti minulému průzkumu u vysokoškolsky vzdělaných osob k výraznějšímu poklesu míry souhlasu než v ostatních vzdělanostních skupinách, což konkrétně znamená, že mezi lidmi této vzdělanostní kategorie již převažuje podíl záporných odpovědí nad kladnými (viz druhý graf).


Pramen: STEM, Trendy 3/2016, 1050 respondentů starších 18 let


Pramen: STEM, Trendy 3/2015, 3/2016

Rozdíly v závislosti na sociálním postavení nejsou statisticky významné (data pouze naznačují, že nezaměstnaní se jasně nejčastěji domnívají, že cizinci připravují naše občany o práci – 78 % z nezaměstnaných odpovědělo pozitivně). Mezi zaměstnanci jsou však mírně odlišné názory. Míra souhlasu s tím, že je u nás příliš mnoho cizinců, a s tím, že cizinci připravují naše lidi o práci, je vyšší mezi dělníky a úředníky, naopak nižší u řídících, odborných a provozních pracovníků. 


Pramen: STEM, Trendy 3/2016, 1050 respondentů starších 18 let
(531 zaměstnanců, údaje pro řídící pracovníky jsou vzhledem k jejich nízkému počtu pouze orientační)

V profilu podle politické orientace lze pozorovat, že lidé pravicově orientovaní mají příznivější názory na zaměstnávání cizinců u nás: méně často zastávají názor, že u nás cizinců pracuje příliš mnoho a že berou našim lidem práci.


Pramen: STEM, Trendy 3/2016, 1050 respondentů starších 18 let

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…