SUZ MV: Středočeský kraj získává nástroj pro úspěšnou integraci cizinců

06.09.2018 20:12

Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra (SUZ MV) uspěla se svým projektem ve veřejném výběrovém řízení na zřízení a provoz Centra na podporu integrace cizinců (CPIC) pro Středočeský kraj, které bylo vyhlášeno Ministerstvem vnitra v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu.

SUZ MV: Středočeský kraj získává nástroj pro úspěšnou integraci cizinců
Foto: SUZ MV
Popisek: Ředitel Správy uprchlických zařízení MV Pavel Bacík

SUZ MV tak v návaznosti na vládní materiál „Koncepce integrace cizinců” zřizuje Centrum již v desátém kraji, přičemž první byla zřízena již v roce 2009.

Koncept Center na podporu integrace cizinců tvoří komplexní síť v rámci celé republiky, která zajišťuje realizaci integrační politiky ČR ve vztahu k cílové skupině cizinců, kteří jsou z tzv. třetích zemí (mimo EU) a legálně dlouhodobě nebo trvale pobývají na území ČR.

„Středočeský kraj byl posledním krajem, kde regionální integrační centra doposud nepůsobila, což je poněkud paradox vzhledem k přítomnosti druhého nejvyššího počtu cizinců v zemi hned po Praze. Jsme velice rádi, že jsme projekt v tomto kraji získali a můžeme navázat na dlouholetou úspěšnou práci ve zbytku ČR,“ říká ředitel Správy uprchlických zařízení MV Pavel Bacík s tím, že Středočeský kraj tímto získává další nástroj pro úspěšnou integraci cizinců na území celého kraje.

Vzhledem k rozloze Středočeského kraje a specifickým potřebám bude zřízeno pět poboček, které v Mladé Boleslavi, Kladně, Příbrami, Benešově a v Kutné Hoře zahájí ostrý provoz 1. listopadu 2018. V těchto městech fungují i další návazné struktury, zejména pracoviště Odboru azylové a migrační politiky MV, oddělení pobytu cizinců, ale i dalších pro integraci cizinců důležitých institucí.

Hlavními aktivitami Centra bude zejména:

  • zřízení krajské platformy – zajištění provázanosti všech aktérů integrace v regionu
  • monitoring situace v kraji a reagování na okamžité potřeby obcí
  • poradenství pro cizince – sociální v ambulantní i terénní formě, právní, zprostředkování pomoci, asistence
  • vzdělávání cizinců – výuka českého jazyka, kurzy sociokulturní orientace
  • integrační aktivity – preventivně vzdělávací aktivity na školách i pro širokou veřejnost; kulturní, společenské nebo sportovní akce rozvíjející vztahy mezi cizinci z cílové skupiny a majoritní společností

„Vzhledem k narůstajícímu počtu cizinců přicházejících do ČR za prací je důležitou úlohou Center spolupráce se zaměstnavateli a zejména s obcemi, kterých se to dotýká,“ dodává ředitel Pavel Bacík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…