SŽDC: Přechod na dálkové řízení tratí v Plzeňském kraji

28.01.2018 15:58

Nedávno revitalizovaná trať z Rokycan do Nezvěstic je vůbec první regionální dráhou na síti Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), která je dálkově ovládána z Centrálního dispečerského pracoviště (CDP) Praha. Předběhla tak dokonce i část 3. koridoru z Rokycan do Chebu, jejíž zapojení do zmíněného pracoviště se nyní začíná realizovat.

SŽDC: Přechod na dálkové řízení tratí v Plzeňském kraji
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Provoz mezi Rokycany a Nezvěsticemi se už od podzimu 2016 řídí z CDP Praha. Stalo se tak současně se zapojením elektronického zabezpečovacího zařízení, které se instalovalo v rámci revitalizačních prací. Jedná se o vůbec první regionální trať řízenou na dálku z pracoviště na pražské Balabence.

Ze stejného místa se rovněž od roku 2016 dálkově ovládá traťový úsek z Berouna (mimo) po Rokycany (včetně). Už nyní se začíná připravovat rozšíření tohoto systému až do pohraniční přechodové stanice Cheb. SŽDC vybrala v závěru minulého roku zhotovitele stavby, kterým se stala společnost AŽD Praha. Akce reaguje i na novou stavbu staničního zabezpečovacího zařízení v uzlu Plzeň a na budování Ejpovického tunelu v úseku Rokycany – Plzeň. Je proto rozdělena do dvou etap v návaznosti na dokončování zmíněných rozhodujících staveb.

Jako zajímavost lze uvést, že trať z Plzně do Chebu byla od roku 1967 vůbec první dálkově ovládaná v tehdejším Československu. V rámci optimalizačních prací, které se zahájily v roce 2007, došlo k výměně reléového zabezpečovacího zařízení za elektronické. I to byl jeden z kroků k budoucímu zapojení modernizovaných částí třetího koridoru do centrálního pracoviště v Praze. Tento způsob řízení provozu přitom přináší řadu výhod, jako jsou zejména lepší využití infrastruktury při provážení vlaků, operativní rozhodování v rámci řízení dopravy, centralizace diagnostiky technologií nebo řešení návazností na digitální systémy GSM-R či ETCS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…