SŽDC: Zavádění systému GSM-R v České republice

23.03.2017 8:37

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vybavila v loňském roce 482 kilometrů tratí digitálním rádiovým systémem GSM-R.

SŽDC: Zavádění systému GSM-R v České republice
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Celkem je tak již pokryto 1 660 traťových kilometrů. Během následujících let by se měl tento systém rozšířit na celou transevropskou dopravní síť TEN a postupně také na další celostátní i regionální tratě v České republice. 

Doporučení studie proveditelnosti zavést v České republice GSM-R bylo přijato v závěru roku 2000. Prioritním úkolem, vyplývajícím z přijatých mezinárodních závazků, se stala realizace pilotního projektu GSM-R v úseku Děčín – Praha – Kolín. Kontrakt byl uzavřen v květnu 2004, stavba byla bezprostředně poté zahájena a ukončena v červnu 2005. Ověřovací provoz byl zahájen 9. 1. 2006.

Provedené vyhodnocení pilotní realizace poskytlo základní technické a ekonomické údaje a parametry pro následující výstavbu a klíčová koncepční rozhodnutí, především pro možnost vývoje a odzkoušení jednotlivých národních aplikací v rámci systému GSM-R. Tento postup umožnil postupné zadávání dalších staveb GSM-R na vybraných tratích železniční sítě SŽDC již formou rutinních projektů.

Ke konci minulého roku tak bylo v ČR systémem GSM-R vybaveno na 1 660 kilometrů tratí, k šíření signálu sloužilo celkem 331 základnových stanic (BTS). Síť GSM-R má dvě ústředny (MSC) umístěné v Praze a Přerově, které jsou v rámci jednotlivých staveb doplňovány tak, aby byly schopny zajistit provoz nově vybavených tratí a současně se vzájemně zálohovat. Souběžně s výstavbou traťové části probíhá i intenzivní vybavování vozidel palubní části GSM-R.

Aktuálně se GSM-R zavádí v úseku Ústí nad Orlicí – Lichkov, hotovo má být v září příštího roku. K tendru pak SŽDC připravuje úseky České Velenice – České Budějovice – Horní Dvořiště a Plzeň – České Budějovice, dokončení těchto staveb se předpokládá na přelomu let 2018 a 2019. Kromě toho se dále zpracovává přípravná dokumentace pro traťový úsek Votice – České Budějovice. Zde však bude záviset na modernizaci zbývajících částí 4. koridoru, a to Sudoměřice u Tábora – Votice, Soběslav – Doubí a Dynín –  Nemanice, jelikož realizace GSM-R bude možná až po dokončení těchto staveb.

Aktuálním cílem SŽDC je dokončit pokrytí tratí transevropské dopravní sítě a následně všech celostátních drah k zajištění interoperability, které je však podmíněno realizací dalších investičních záměrů, zejména rozšiřováním přenosových cest včetně pokládky optických kabelů. Zvláštní pozornost bude věnována rozvoji sítě GSM-R na přeshraničních a příhraničních úsecích pro zajištění interoperabilní rádiové komunikace s vozidly cizích železničních dopravců zajíždějících na naše území.

Realizovaná stavba

Počet BTS

Počet km

Dokončeno

Děčín st. hr. – Praha – Č. Třebová – Břeclav st. hr. (SR + A)

104

528

09/2009

Břeclav st. hr. (SR + A) – Petrovice u Karviné st. hr.

31

258

09/2010

Česká Třebová – Přerov, Opava východ – Jablunkov

40

230

06/2013

Děčín východ – Nymburk – Kolín

23

162

11/2013

Uzel Praha

36

50

2016

Kolín – Havlíčkův Brod – Křižanov – Brno

43

202

2016

Benešov u Prahy – Votice

6

16

2016

Znojmo – Šatov st. hr.

2

12

2016

Beroun – Plzeň – Cheb – Vojtanov st. hr.

46

202

10/2016

Celkem GSM-R CZ

331

1 660

31. 12. 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Povodí Ohře: Projednáváme možnosti spolupráce na Edmundově soutěsce

11:44 Povodí Ohře: Projednáváme možnosti spolupráce na Edmundově soutěsce

V pátek 24. května proběhlo jednání zástupců státního podniku Povodí Ohře, Národního parku České Švý…