Safetica: Třetina lidí je o dovolené na příjmu. Firemní data jsou v ohrožení

01.08.2014 18:58

Citlivá data je potřeba chránit, během dovolených obzvláště. Lidé, kteří mají přístup k firemním datům, si berou svou práci s sebou na dovolenou a tím je vystavují velkému riziku. Dochází často ke ztrátám nebo odcizení zařízení nebo na internet přistupují přes nezabezpečené sítě.

Safetica: Třetina lidí je o dovolené na příjmu. Firemní data jsou v ohrožení
Foto: red
Popisek: High-endový smartphone Optimus G

Být na dovolené „na příjmu“ se už v řadě firem stalo standardem a stále častěji se vedle mobilu v pohotovosti očekává i schopnost připojit se včas k internetu nebo najít a zpracovat potřebné informace ve svém počítači. Jak vyplývá z průzkumu společnosti Safetica Technologies, k dispozici pro své kolegy či klienty plánuje být během relaxu na chalupě či u moře třetina lidí.

„Musíme si navíc uvědomit, o koho jde. Práci se ve volném čase věnují obvykle například projektoví manažeři, vyšší a střední management nebo IT pracovníci v „pohotovosti“. A ti všichni mají ve svých počítačích nebo na přenosných zařízeních uloženo mnoho citlivých dat,“ říká k tomu Jakub Mahdal, ředitel společnosti Safetica Technologies.

Počet ohrožených firemních zařízení ještě narůstá, když vezmeme v potaz, že možnost využívat firemní mobil či počítač pro soukromé účely patří k běžným firemním benefitům.

„Stačí, když si zaměstnanec vezme laptop na dovolenou třeba kvůli stahování fotek nebo sledování filmů, připojí se s ním na hotelovou nezabezpečenou wifi síť. Druhým typickým prázdninovým příkladem je ztráta USB disků nebo mobilů, které přitom vůbec nemusí být firemní – přes 80 procent lidí si totiž pracovní složky stahuje na soukromá přenosná zařízení,“ uvádí příklady nevhodného nakládání s citlivými daty Jakub Mahdal a dodává, že v dřívějším průzkumu 9 respondentů z 10 odpovědělo, že v případě nálezu USB disku nebo laptopu se pokusí zjistit, jaké informace jsou v něm uloženy a zda by je nemohl využít pro svůj prospěch.

Mezi další rizika spojené s letním obdobím patří podle Mahdala také internetové kavárny, kam si svůj pracovní e-mail často zajdou zkontrolovat ti, kdo firemní počítač na dovolenou nevozí. Firmy by proto měly k ochraně svých dat přistupovat zodpovědně a zajistit, aby se citlivá data dostala skutečně jen do vhodně zabezpečených zařízení.

Bezpečnost informací je stále přehlíženou oblastí. Firmy si neuvědomují, že jejich data a know-how jsou to nejcennější, co vlastně mají. Zaměstnanci je často nevědomky vystavují zbytečnému riziku. Proto je důležité ve firmách mít nasazený potřebný software a nastavené vzdělávací procesy.

O společnosti Safetica Technologies

Safetica Technologies se specializuje na softwarovou ochranu proti selhání lidského faktoru – zlým úmyslům i škodám z nedbalosti. Vlajkovou lodí společnosti je bezpečnostní software Safetica, první software na světě pro komplexní ochranu společností před lidskými chybami. Safetica chrání před následky úniků citlivých informací a ztrátami spojenými s neefektivně vynaloženými personálními náklady.

Mezi partnery Safetica Technologies se řadí distributoři globálních antivirových výrobců a zkušení systémoví integrátoři. Produkty společnosti a jejich podpora jsou dostupné ve více než 50 zemích světa na 5 kontinentech.

Pro více informací navštivte internetovou stránku: www.safetica.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…