Schola Gregoriana Pragensis vystoupí 18. května na podporu rekonstrukce varhan

14.05.2019 18:46

Sdružení pro obnovu varhan v kostele sv. Linharta v Cítově nedaleko od Mělníka pořádá první benefiční koncert. V sobotu 18. května od 18.00 vystoupí v kostele David Eben se sborem Schola Gregoriana Pragensis s cílem získat příspěvky na rekonstrukci varhan. Akce je pořádána pro širokou veřejnost. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude použit na opravu varhan.

Schola Gregoriana Pragensis vystoupí 18. května na podporu rekonstrukce varhan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Varhany v kostele

„Varhany, které nyní stojí na kruchtě cítovského kostela, pocházejí z roku 1877 a jejich autorem je varhanář Karel Eisenhut. Ten uplatnil ve stroji řadu tehdy nových technických řešení, II. manuál opatřil žaluziovou skříní, jednou z prvních postavených u nás. Tato část varhan je nyní zcela nefunkční,“ uvedl Ing. Bohuslav Šámal, statutární ředitel Sdružení pro obnovu varhan.

„Varhany, na které hrávala mnoho let i moje maminka, jsou nyní bohužel ve velmi špatném technickém stavu. Nástroj je napaden červotočem a vykazuje řadu závad. Pokud je necháme dále chátrat, brzy na ně nebude možné vůbec hrát. Cílem spolku je zachránit tento unikátní hudební nástroj. V rámci veřejné sbírky proto pořádáme koncert, na kterém vystoupí David Eben se souborem Schola Gregoriana Pragensis. Vstupné je dobrovolné a výtěžek bude použit na obnovu varhan,“ dodal Šámal.

„Duchovní hudba stojí tradičně na dvou pilířích, na zpěvu a také na varhanách. Varhany v cítovském kostele zní při bohoslužbách již téměř 150 let a byla by škoda nechat je časem zcela znehodnotit. Budu rád, když naším koncertem alespoň částečně přispějeme na jejich obnovu,“ uvedl prof. David Eben, umělecký vedoucí souboru Schola Gregoriana Pragensis. 

Akce je pořádána za podpory pana faráře Mgr. Martina Brousila a starosty obce Cítov Ing. Davida Rameše.

Varhany v kostele sv. Linharta v Cítově

Původně románský kostel sv. Linharta v Cítově nedaleko od Mělníka byl vystavěn v druhém desetiletí 13. století v románském slohu. Z tohoto období je možné na stavbě nalézt mnoho románských prvků. V roce 1753 byl kostel přestavěn na barokní. V kostele stál malý varhanní nástroj již ve druhé polovině 17. století.

Další nástroj byl postaven v souvislosti s přestavbou kostela a kruchty v roce 1758. Tento nástroj byl již dvoumanuálový. Stávající varhany pocházejí z roku 1877.
V roce 1918 proběhla rekvizice cínových píšťal pro válečné účely a ta se nevyhnula ani cítovským varhanám. Budiž nám inspirací, že zrekvírované cínové píšťaly byly rychle nahrazeny zinkovými a varhany mohly fungovat dál.

Krásné dvoumanuálové varhany ale nebyly v posledních letech příliš používány a postupně upadají. Nástroj je napaden červotočem a vykazuje řadu závad. Pokud varhany necháme dále chátrat, brzy na ně nebude možné vůbec hrát.

Varhany slouží k doprovodu bohoslužeb, při svatbách, pohřbech a koncertech. Cítov má dlouhou hudební tradici a zaslouží si kvalitní interpretaci varhanní hudby.

Sdružení pro obnovu varhan v kostele sv. Linharta v Cítově, z.s.

Za účelem zajišťování finančních prostředků byl ustavující schůzí 15. března 2019 založen spolek “Sdružení pro obnovu varhan v kostele sv. Linharta v Cítově, z.s.“ zkrácený název “Pro varhany Cítov, z.s.“ a dne 16. dubna 2019 zaregistrován Městským soudem v Praze. Adresa sídla spolku je Cítov 52, 27704 Cítov.
Cílem spolku je obnova varhan, která umožní obyvatelům Cítova (ale i jiným hudebním příznivcům) poznat krásu varhanní hudby. Bude to práce na roky a přispěje ke snaze dělat něco společně s lidmi, kteří mají zájem spolupracovat na věcech s duchovním a kulturním přesahem pro budoucnost.
Transparentní účet pro zajišťování činnosti spolku: 115-9745000217/0100

Schola Gregoriana Pragensis

Schola Gregoriana Pragensis byla založena Davidem Ebenem v roce 1987. Soubor se řadí mezi přední světové interprety středověké duchovní hudby. Zaměřuje se jak na sémiologickou interpretaci gregoriánského chorálu podle nejstarších neumatických pramenů z 10. - 11. století, tak i na uvádění gregoriánských zpěvů vlastní české chorální tradice včetně rané polyfonie. Díky intenzivnímu studiu středověkých pramenů zaznívá v programech často i řada unikátních nově objevených skladeb ze 13.-15. století. V širokém spektru repertoáru souboru lze však najít i soudobou tvorbu.

Koncert se koná ve spolupráci s evropským projektem HERA Sound Memories: The Musical Past in Late-Medieval and Early-Modern Europe (www.soundme.eu).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…