Sdružení českých spotřebitelů: Obouváme správně své děti?

01.10.2018 11:06

Dle ČSÚ bylo v ČR v loňském roce 1156 000 dětí ve věku 1-10 let. Odborníci z České obuvnické a kožedělné asociace nám sdělili, že na jedno dítě připadá nákup 5-6 párů obuvi za rok. To znamená, že pro tuto věkovou skupinu rodiče nakupují ročně 6 až 7 milionů párů obuvi. Umějí rodiče pro své ratolesti správně obuv vybrat?

Sdružení českých spotřebitelů: Obouváme správně své děti?
Foto: konzument.cz
Popisek: Sdružení českých spotřebitelů - logo

Již řadu let se Sdružení českých spotřebitelů, z. ú. (S ČS) ve své kampani táže rodičů, jak myslí na zdraví nohou svých dětí. Jednou z prioritních aktivit SČS je totiž i problematika bezpečné - zdravotně nezávadné dětské obuvi. Vycházíme přitom např. z toho, že Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně provedla před několika lety výzkum, který dokládá, že 99 % dětí se rodí se zdravýma nohama; když však přicházejí do 1. třídy ZŠ, má již 30 % dětí poškození nohou, které je v drtivé většině nevratné po zbytek života. A tak každoročně připomínáme českým spotřebitelům-rodičům a všem dospělým, kteří pečují o děti, aby si uvědomili svoji z odpovědnost za správné „obutí“ dítek v předškolním věku i dětí školou povinných.

Téma se nám podařilo výrazně zviditelnit, přesto mnoho rodičů stále ještě neví, jak mají dětskou obuv vybírat, či dokonce výběr obuvi podceňují.

„V rámci vzdělávání spotřebitelské veřejnosti vydáváme velikostí drobnou, ale věcně fundovanou publikaci s názvem „Obouváme správně své děti?“. Vysvětlujeme v ní základní aspekty zdravotně závadné obuvi a popisujeme, jakým způsobem se vyvarovat zakoupení nevhodné obuvi, určené pro naše děti. Systém dobrovolné certifikace existuje v ČR od roku 1997 pod názvem značky kvality Bota pro vaše dítě – zdravotně nezávadná obuv; značka je doprovázena logem s vyznačením „Žirafy“. Značka kvality přijatá do programu Česká kvalita garantuje, že obuv je zdravotně nezávadná nejen z hygienického hlediska, ale i konstrukčně,“ vysvětluje odborný garant kampaně Libor Dupal.

Publikaci rozesílá SČS do mateřských škol a dětským lékařům ve vybraných krajích, které každoročně obměňujeme, tak, abychom postupně vykrývali celé Česko. Jejich prostřednictvím se letáky dostávají k rodičům – letos v kraji Plzeňském a Středočeském. Publikaci též distribuujeme prostřednictvím našich spotřebitelských regionálních kontaktních míst a poraden. Pro další zájemce je publikace k dispozici v ústředí SČS.

Začal školní rok a pomalu myslíme na Vánoce. Nabádáme rodiče, aby více vnímali doporučení odborníků, vydávaná ve prospěch zdraví dětí. Značka kvality se Žirafou garantuje vysokou bezpečnost s kvalitou, ověřenou třetí stranou.

A na závěr ještě trochu statistiky. Dobrovolně certifikované obuvi s oprávněním nést značku se Žirafou se v roce 2017 prodalo cca 400 tisíc párů, tj. necelých 7 % z celkového objemu botek, prodaných pro uvedenou věkovou skupinu. Zaleží na poptávce nás spotřebitelů, aby to číslo bylo příště podstatně vyšší.

Sdružení českých spotřebitelů, z. ú. (SČS) si klade za cíl hájit oprávněné zájmy a práva spotřebitelů na vnitřním trhu EU a ČR, přičemž zdůrazňuje preventivní stránku ochrany zájmů spotřebitelů: „Jen poučený spotřebitel se dokáže účinně hájit“. SČS působí v řadě oblastí - pokrývají odbornosti ve vztahu ke kvalitě a bezpečnosti výrobků včetně potravin, technické normalizaci a standardizaci, kvalitě a bezpečnosti služeb včetně služeb finančního trhu aj. Více ZDE

Kabinet pro standardizaci, o. p. s. (KaStan) je nezávislou obecně prospěšnou společností založenou Sdružením českých spotřeb itelů. Cílem je zvyšování bezpečnosti a kvality výrobků a služeb vytvářením a podporou funkce nástrojů zajišťujících účinné zapojení spotřebitelů do standardizačních procesů (technická normalizace, certifikace a posuzování shody, akreditace, dozor nad trhem), včetně uplatňování technických předpisů a norem ve prospěch spotřebitelů a korektního trhu. Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …