Sdružení místních samospráv ČR: Muž slíbil, že přestane obcím hromadně zasílat žádosti o informace

10.09.2018 19:23

Sdružení místních samospráv ČR dosáhlo dohody s mužem, který podle názoru Sdružení zneužíval zákona o svobodném přístupu k informacím k tomu, aby samosprávy systematicky zahlcoval banálními dotazy a obohacoval se díky finančním kompenzacím, které od nich následně požadoval, pokud při povinném zveřejnění odpovědi na jeho dotaz formálně pochybily. Dotyčný na základě jednání se SMS ČR přislíbil, že od svého počínání upustí.

Sdružení místních samospráv ČR: Muž slíbil, že přestane obcím hromadně zasílat žádosti o informace
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„Pan R. M. souhlasil, že jeho postup při podávání žádostí podle zákona o svobodném přístupu k informacím mohl být obcemi a městy považován za nesouladný se smyslem tohoto zákona a že jej samosprávy mohly vnímat jako zneužívání zákona o svobodném přístupu k informacím,“ sdělil Stanislav Polčák, předseda SMS ČR. „Po jednání, které bylo iniciováno naším podaným trestním oznámením, přislíbil, že napříště už samosprávy nebude zahlcovat hromadným zasíláním žádostí, a stvrdil to čestným prohlášením.“

R. M. se v čestném prohlášení kromě závazku, že nebude ve své činnosti pokračovat, také dotčeným obcím omluvil. Znění čestného prohlášení připojujeme níže. Sdružení místních samospráv v reakci na toto prohlášení již nebude proti R. M. podnikat další kroky.

„Jsem rád, že se nám podařilo velmi rychle této dohody dosáhnout. Pro obce bylo vyřizování těchto čistě formálních žádostí zatěžující a představitele samospráv odvádělo od jiných povinností. Zároveň takové jednání poškozovalo samotný zákon o svobodném přístupu k informacím, který – není-li zneužíván – považujeme za potřebný a užitečný nástroj,“ dodal S. Polčák s tím, že SMS ČR bude bedlivě sledovat pokusy o zneužívání tohoto zákona, včetně např. ze strany studentů při psaní diplomových prací, a při každém dalším podezření je připraveno podniknout právní kroky na obranu svých členů, tj. obcí.

ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ
Já, R. M., nar. …, trvale bytem …, tímto čestně prohlašuji, že jsem plně srozuměn s tím, že můj postup při podávání žádostí podle zákona o svobodném přístupu k informacím mohl být obcemi a městy považován za nesouladný s cíli tohoto zákona a že jej samosprávy mohly oprávněně vnímat jako jeho zneužívání.
Za veškeré obtíže, které jsem obcím a městům svým jednáním způsobil, se proto tímto o m l o u v á m, a na svou čest s l i b u j i, že samosprávy již nebudu obtěžovat hromadným zasíláním žádostí podle zákona o svobodném přístupu k informacím ani jiným srovnatelným způsobem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …