Sdružení místních samospráv ČR vyhlásilo petiční akci proti odebrání agendy stavebních úřadů obcím

01.05.2019 8:40

Sdružení místních samospráv České republiky na dnešním semináři v Poslanecké sněmovně pořádaném poslankyní Věrou Kovářovou a věnovanému chystané rekodifikaci stavebního práva zopakovalo své výhrady k tomu, aby byl výkon působnosti stavebních úřadů odebrán obcím a městům. V reakci na snahu Ministerstva pro místní rozvoj představilo SMS ČR petici, která proti tomuto záměru protestuje.

Sdružení místních samospráv ČR vyhlásilo petiční akci proti odebrání agendy stavebních úřadů obcím
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„Vítáme snahu zjednodušit stavební řízení, obce jsou samy stavebníky a víme, že stavební právo změnu potřebuje. Protestujeme však proti plánu ministerstva odebrat obcím výkon stavebních úřadů i tomu, jak k němu ministerští úředníci dospěli – tedy netransparentně a bez dostatečné konzultace s těmi, koho se bezprostředně dotkne – samotných obcí,“ vysvětluje postoj SMS ČR jeho předseda, europoslanec Stanislav Polčák. Podle něj se jedná o centralizaci státní moci a nepřijatelný zásah do vztahu mezi obcemi a státem, v jehož důsledku se navíc zhorší dostupnost této agendy pro obyvatele regionů.

Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje a předseda Komise Rady Asociace krajů ČR pro legislativu a veřejnou správu, který byl dalším řečník na semináři, se rovněž netají kritikou: „Neměli bychom překonávat smíšený model, měli bychom se snažit překonávat jeho chyby. Návrat k modelu okresních úřadů, který koncepce rekodifikace stavebního práva prakticky představuje, je ústupem od hodnot demokracie a decentralizace, a ta je jako taková z pohledu Asociace krajů ČR zcela nepřijatelná. Pokud vláda navrhne tuto novelu, pokud ji Parlament schválí a prezident podepíše, tak osobně skrze samosprávu Pardubického kraje navrhnu legislativní iniciativu, která bude obsahovat změnu názvu specializovaného stavebního úřadu na okresní úřady.“

Kompletní text petice:

My, níže podepsaní,  n e s o u h l a s í m e   se záměrem Vlády ČR premiéra A. Babiše odebrat výkon působnosti stavebních úřadů obcím, neboť tím dojde k nepřijatelnému zásahu do polistopadového vývoje vztahu mezi obcemi a státem, k centralizaci státní moci. Obáváme se postupného vymizení stavebních úřadů z regionů a venkova. Návrh povede ke zhoršení dostupnosti této veřejné služby pro občany a také si vyžádá zbytečné přijetí množství nových státních úředníků, pronájem či výstavbu nových budov a bude tak mít zásadně negativní dopad na veřejné rozpočty. Protestujeme proti netransparentnímu procesu přípravy takto zásadních změn, jenž ovládla jednostranná stavební lobby, a namítáme absenci odůvodněných analýz návrhu. Zjednodušit stavební řízení je správný záměr, lze je však provést i bez zásadních dopadů na výkon veřejné správy v naší zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …