Sdružení místních samospráv požaduje od státu větší úsilí v boji s kůrovcovou kalamitou

03.07.2018 10:59

Sdružení místních samospráv ČR považuje reakci státu na kůrovcovou kalamitu za pomalou a nedostatečnou a požaduje větší podporu i kontrolu soukromých vlastníků lesů.

Sdružení místních samospráv požaduje od státu větší úsilí v boji s kůrovcovou kalamitou
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

„Města a obce, které vlastní zhruba 17 % všech lesů v České republice, nejsou schopny z vlastních prostředků včas a dostatečně bojovat s kůrovcovou kalamitou. Bez větší podpory státu a bez zásahu proti těm vlastníkům lesů, kteří kůrovcem zasažené porosty ve svých lesích nelikvidují, se šíření kůrovce nepodaří zastavit,“ říká Ing. Mgr. Jan Sedláček, místopředseda SMS ČR.

Výši podpory na činnosti spojené s likvidací kůrovcem napadených stromů, kterou definuje nový návrh nařízení vlády (kterým se mění nařízení vlády č. 30/2014 Sb., o stanovení závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích), považuje SMS ČR za nedostatečnou a výčet těchto činností za nekompletní. „Chybí například příspěvek na nákup a instalaci lapačů, do kterých je kůrovec lákán specifickými feromony,“ říká Jan Sedláček.

Zásadním problémem jsou podle SMS ČR soukromí vlastníci lesů, především fyzické osoby, kteří na výskyt kůrovce nereagují, nebo o něm dokonce ani nevědí. „Je k ničemu, když my se v obecním lese dokážeme s kůrovcem vypořádat, ale v sousedních lesích neudělají soukromí vlastníci vůbec nic,“ říká Karel Ferschmann, starosta obce Němčovice a předseda Pracovní skupiny pro životní prostředí SMS ČR.

Soukromých vlastníků lesů s výměrou do 50 ha je v České republice zhruba 300 tisíc. Podle SMS ČR musí stát tyto vlastníky aktivně informovat o jejich povinnosti napadené stromy včas zlikvidovat a zároveň jim nabídnout finanční i poradenskou pomoc, protože laik nemusí výskyt kůrovce zaregistrovat včas. V okamžiku, kdy začínají stromy viditelně usychat, je již na účinný zásah proti kůrovci pozdě.

„Současná kůrovcová kalamita je jako povodeň,“ říká Karel Ferschmann, „a stát musí adekvátně reagovat. Umím si představit i krajní opatření, že napadené lesy, o které se majitel nepostará, vykácejí státem najaté firmy bez souhlasu majitele a stát se s ním následně spravedlivě vyrovná.“

SMS ČR také upozorňuje na skutečnost, že Lesy ČR, největší správce lesů v ČR, v posledních letech omezují svůj technický aparát a většinu lesnických prací zadávají na základě výběrových řízení soukromým firmám. Tento způsob hospodaření pak ztěžuje Lesům ČR možnost flexibilně reagovat na výskyt a šíření kůrovcové kalamity. Tvorbu nového návrhu nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 30/2014 Sb., o stanovení závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích, SMS ČR aktivně připomínkuje.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje 1700 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…