Seminář o transformaci Národního divadla potvrdil nezbytnost nového zákona

03.10.2015 16:59

Nová legislativa je nutná k dokončení plánu na transformaci Národního divadla. Shodli se na tom v pátek 2. 10. 2015 účastníci diskuzního semináře na Ministerstvu kultury.

Seminář o transformaci Národního divadla potvrdil nezbytnost nového zákona
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

„Národní divadlo realizuje postupné změny v oblasti řízení, ekonomiky, lidských zdrojů v podobě, kterou umožňuje současné právní prostředí. Další kroky vedoucí k celkové přeměně ND na neziskovou organizaci holdingového typu lze dosáhnout jen s legislativní změnou,“ potvrzuje Mag. Günter Kradischnig, MBA, ze společnosti Integrated Consulting Group GmbH, která řídila mimo jiné projekt transformace divadla v Grazu a Spolkových divadel ve Vídni na základě zadání úřadu spolkového kancléře v Rakousku. 

„Transformace ND do nového typu organizace je v souladu s programovým prohlášením vlády,“ upozornil ředitel Národního divadla doc. Jan Burian. „Takzvaná veřejnoprávní instituce v kultuře má odpovídat současným uměleckým i ekonomickým požadavkům. Povede k zefektivnění činnosti. Přiblíží klíčové kulturní instituce moderním standardům obvyklým v zahraničí,“ dodává.

Vznik nového zákona očekávají i další státní a regionální příspěvkové organizace. Za jeho přijetí se dlouho staví třeba Národní galerie. „Vyjadřoval jsem opakovaně absolutní nutnost, existenční nezbytnost transformace Národní galerie na veřejnoprávní instituci v kultuře. Pokud by se to nestalo, nelze v důsledku hospodárně spravovat státní majetek a nelze mimo jiné ani zvýšit mzdy, které jsou v Národní galerii pod státním průměrem,“ prohlásil ředitel NG Jiří Fajt. Připomněl, že pro ministerstvo kultury vypracoval připomínky k návrhu zákona, a také schůzky na ministerstvu na toto téma, jichž se zúčastnil s řediteli Národního divadla, Národního muzea a České filharmonie. „Česká filharmonie dlouhodobě pracuje na tom, aby byla doma i v zahraničí vnímána jako orchestr, který patří ke světové špičce. Domnívám se, že zákon o veřejných institucích by nás v tomto našem úsilí mohl posunout dále,“ řekl generální ředitel České filharmonie David Mareček. „Je zřejmé, že současná forma příspěvkových organizací již v mnoha ohledech nevyhovuje modernímu fungování kulturních institucí, včetně Národního muzea. Jsem rád, že se zásluhou Národního divadla opět otevírá diskuze na téma transformace stávajících příspěvkových organizací do formy veřejnoprávních institucí v kultuře,“ dodal generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Paragrafované znění zákona o veřejnoprávní instituci v kultuře slíbilo předložit Ministerstvo kultury letos na podzim. Na veřejném slyšení v Senátu uspořádaném v březnu tohoto roku to slíbila náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová (ČSSD).

Diskuzního semináře se zúčastnili kromě vedení Národního divadla a zástupci Ministerstva kultury, Národní galerie, Národního muzea, České filharmonie, Národního technického muzea, Východočeského divadla v Pardubicích, náměstek primátora Brna Matěj Holan, předseda podvýboru pro kulturu PS Roman Procházka, zástupci Bohemian Heritage Fund.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha obdaruje dlouholeté dárce krve ročním kuponem na MHD zdarma

22:04 MHMP: Praha obdaruje dlouholeté dárce krve ročním kuponem na MHD zdarma

Hlavní město obdaruje dárce krve ročním kuponem na městskou hromadnou dopravu zdarma. Jednat se bude…