Šest velkých kulturních institucí přebírá v Pardubickém kraji náměstek Línek. Velkou zkouškou bude zpracování archeologických nálezů při stavbě D35

11.11.2016 13:36

Nově má v krajské radě na starosti majetek kraje, investice a také oblast kultury 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Tento týden se sešel s řediteli šesti příspěvkových organizací kraje v oblasti kultury, aby zahájili vzájemnou spolupráci.

Šest velkých kulturních institucí přebírá v Pardubickém kraji náměstek Línek. Velkou zkouškou bude zpracování archeologických nálezů při stavbě D35
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

Pardubický kraj má pod svými křídly tři organizace s celokrajskou působností – Krajskou knihovnu, Východočeské muzeum a Východočeskou galerii, všechny v Pardubicích. Ty doplňují tři regionální muzea, a to v Chrudimi, Vysokém Mýtě a v Litomyšli.

„To s sebou nese i velkou starost o jejich budovy a sbírkové fondy. Velkou zkouškou bude pro náš kraj zpracování a uložení předpokládaných archeologických nálezů při stavbě D35. Mým cílem je ale také profilovat krajská muzea a galerie v oblasti cestovního ruchu jako zajímavé cíle našich i zahraničních turistů,“ uvedl Roman Línek.

Pardubický kraj se pyšní několika regionálními muzei.

Celkem pracuje v kulturních institucích kraje více než 200 zaměstnanců, nejpočetnější je Východočeské muzeum s 80 lidmi.  Instituce sídlí většinou v krajských budovách, navíc s velkou historickou hodnotou. Větší investice s pomocí evropských fondů plánuje kraj v nejbližší době na Zámku Pardubice, na rekonstrukci tří budov nedalekého Příhrádku a velmi potřebné budou také nové muzejní depozitáře v Ohrazenicích.

Východočeské muzeum

„Ukazuje se, že velkou část návštěvníků našich kulturních institucí tvoří účastníci různých tematických akcí, takže hodně záleží na dramaturgii a kreativitě odborných pracovníků, co všechno vymyslí a na co lidi nalákají. Naše instituce tak nejsou jen zakonzervovanými sbírkami, ale jsou důležitou součástí kulturního a společenského života svých sídelních měst,“ dodal Línek.

Krajská knihovna.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…