Slévárny Třinec modernizují výrobu, nyní budou moci vyrábět odlitky vyšší kvality

21.11.2012 14:28

Společnost Slévárny Třinec, dceřiná firma Třineckých železáren, dokončila v těchto dnech realizaci významné investiční akce. Jedná se především o novou žíhací pec, která umožní firmě zejména dodávat odlitky s vyšší přidanou hodnotou.

Slévárny Třinec modernizují výrobu, nyní budou moci vyrábět odlitky vyšší kvality
Foto: red
Popisek: Třinecké železárny

Investice ve výši třiceti milionů korun by tak měla rozšířit portfolio nabízených služeb, zvýšit tržby i konkurenceschopnost firmy na trhu, ale také snížit provozní výdaje. Přibližně čtyřicet procent nákladů na modernizaci pokryje dotace z Operačního programu Podnikání a inovace.

Nová žíhací pec, která je hlavní částí investice, nahradila předchozí technologicky nedostačující zařízení, jež sloužilo ve Slévárnách Třinec od 50. let minulého století. „Nová žíhací pec je účinnější, a to díky vyšší přesnosti ohřevu vsázky. Nově tak můžeme vyrábět odlitky s vyšší finalizací výroby, a tedy vyšší přidanou hodnotou. Jedná se zejména o jejich tepelné zušlechťování za účelem dosažení lepších mechanických hodnot - konkrétně například dosažení nižšího opotřebování odlitků,“ říká ředitel Sléváren Třinec Ing. Zdeněk Vladár.

Součástí investiční akce byla kromě pořízení nové žíhací pece ale také modernizace původní kalicí vany a instalace nové kalicí vany pro kalení v polymerové lázni. Doposud prováděla firma kalení pouze ve vodní lázni, nově však může díky polymerové lázni využívat kalení pro výrobky z širšího spektra materiálů - především ocelí pro odlitky s vyšší odolností vůči otěru.

Celková modernizace žíhacího procesu přispěje ke zlepšení kvality hotových výrobků, ale přinese také snížení provozních nákladů a zajistí i zlepšení pracovních podmínek. „Cílem investice je vyšší kvalita odlitků a z toho plynoucí zvýšení konkurenceschopnosti na trhu. To by mělo v návaznosti přinést vyšší tržby při nižších energetických nákladech,“ dodává Vladár s tím, že do konce roku poběží nová žíhací pec ve zkušebním provozu, a od ledna 2013 přejde na běžný režim provozu.

Bc. Lucie Drahošová
tisková mluvčí Třineckých železáren

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…