Špičkový mikroskop rozšířil operační možnosti neurochirurgů Pardubické nemocnice

25.04.2017 16:20

Lékaři mají oči zabořeny do okulárů mikroskopu, jehož špičkové parametry jim zajišťují dokonalý přehled o operačním poli. O průběhu zákroku má naprostý přehled i veškerý ostatní personál na sále díky videopřenosu na velkém monitoru na stěně. A pokud si chce operatér pořídit jakoukoli obrazovou dokumentaci, moderní přístroj mu to umožní. Tak nyní vypadá situace na neurochirurgickém sále Pardubické nemocnice.

Špičkový mikroskop rozšířil operační možnosti neurochirurgů Pardubické nemocnice
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

V přístrojovém vybavení neurochirurgů nastal značný posun. Nově mají k dispozici plně vybavený operační mikroskop typu OPMI Pentero 900 patřící mezi nejmodernější produkty na trhu. Přístroj zakoupený za bezmála jedenáct miliónů korun je na operačním sále již v provozu.

„Neurochirurgické oddělení Pardubické nemocnice je specializovaným pracovištěm pro celý Pardubický kraj. Má vynikající renomé, ale zároveň je potřeba, aby na kvalitní úrovni bylo i přístrojové vybavení. Proto došlo k této modernizaci, která zapadá také do naší snahy o zkvalitnění péče o onkologicky nemocné,“ uvedl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

„Naše vybavení se nejen výrazně zlepšilo, ale zároveň nám umožňuje rozšíření našich operačních možností. Zejména se to týká odstranění zhoubných nádorů. To je samozřejmě plus nejen pro nás, ale především pro naše pacienty,“ dodal primář neurochirurgického oddělení Tomáš Brož.

Předchozí operační mikroskop na neurochirurgickém sále Pardubické nemocnice sloužil lékařům více než dvacet let. Byl a je nadále plně funkční, ovšem za požadavky moderní medicíny již zaostával. „Neurochirurgie je moderní obor, který se rychle rozvíjí a za dvacet let nastal velký pokrok v řadě technologií. Nový přístroj má oproti svému předchůdci celou řadu výhod, nových možností a praktických aplikací,“ řekl zástupce primáře Miroslav Kaiser.

Největší posun znamenají plně integrované moduly pro fluorescenční detekci zejména typů zhoubných nádorů mozku, pro angiografickou (cévní) diagnostiku a dynamickou analýzu nálezu v průběhu operace.

„Pacientovi před operací aplikujeme kontrastní látku do žíly a během výkonu se nám pomocí speciálního filtru zobrazí zhoubné nádorové buňky. Následně pak dokážeme nádorové hmoty přesněji identifikovat a posléze odstranit. Týká se to zejména zhoubných nádorů mozku a míchy, které nemají jasnou hranici oproti okolní mozkové tkáni. Díky těmto softwarovým možnostem mikroskopu jsme schopni odstranit větší část nádoru a dát pacientovi větší šanci na onkologickou léčbu,“ uvedl zástupce primáře Kaiser.

Průběh neurochirurgické operace zkvalitní rovněž funkce MultiVision, která umožní operatérovi barevnou projekci do obou okulárů k zobrazení dat z navigace, z CT či magnetické rezonance nebo z endoskopu. Zobrazení může ovládat z rukojetí mikroskopu, aniž by byla narušena nutná sterilita systému. Moderní mikroskop rovněž operatérům nabízí dokonalý obraz operovaného pole, které si mohou dle potřeby zvětšit či zmenšit a kvalitně nasvítit. Umožňuje jednodušší obsluhu a díky své menší hmotnosti i snadnější přesuny z jednoho operačního sálu na druhý. Lze s ním pořídit také fotografie nebo videozáznamy včetně hlasové komentáře z průběhu operace, což nebylo v možnostech dosud používaného přístroje. Obsahuje totiž full HD videokameru integrovanou do hlavy mikroskopu.

„Pořízené snímky nebo video z operačního zákroku můžeme poslat do počítače, tabletu nebo mobilu a dál s nimi pracovat. Je možné je předat i do nemocničního informačního systému, kde se na ně může podívat kterýkoliv lékař na jakémkoliv oddělení podobně jako na rentgenové snímky. To je obrovské plus,“ řekl zástupce primáře Kaiser.

Vizuální možnosti rozšířilo také propojení mikroskopu s velkým monitorem na stěně operačního sálu. „Díky tomu mohou všichni na sále sledovat průběh operace. Je to důležité pro další členy operačního týmu, zlepší se tak vzájemná komunikace,“ uvedl zástupce primáře Kaiser. „Navíc je to fantastická výhoda pro výuku studentů a mladých lékařů,“ dodal primář Brož.

V péči o pacienty vyžadující neurochirurgické operace na mozku, míše, páteři a lebce tak nastal v Pardubické nemocnici výrazný posun. „Kromě špičkového mikroskopu se vylepšilo i naše operační instrumentárium. Vedle zkušených operatérů tak disponujeme rovněž moderním vybavením. Je to určitě velice pozitivní pro pacienty z celého našeho kraje. Jsme schopni jim na našem pracovišti nabídnout kvalitní zdravotní péči,“ pronesl primář Brož.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…