Společnost Arçelik oznamuje dohodu o vkladu do společnosti Whirlpool za účelem vytvoření nové samostatné evropské divize domácích spotřebičů

19.01.2023 10:52 | Komerční článek

Společnost Arçelik, známá v Česku zejména díky výrobě domácích spotřebičů Beko, a společnost Whirlpool spojí síly ve společné firmě zaměřené na rozvoj v Evropském trhu.

Společnost Arçelik oznamuje dohodu o vkladu do společnosti Whirlpool za účelem vytvoření nové samostatné evropské divize domácích spotřebičů
Foto: Arçelik
Popisek: Arçelik

Nově vzniklá firma bude operovat v celé Evropě, bude čítat 20 000 zaměstnanců a čistý obrat přibližně 6 miliard EUR. Firma bude vlastněna přibližně z 75 % firmou Arçelik a 25 % firmou Whirlpool.

  • Nově vzniklá samostatná společnost spojí zkušenosti obou společností s evropskou výrobou, silné dodavatelské řetězce, efektivní distribuční a prodejní sítě a inovativní produktové řady, aby vytvořila další hodnotu pro evropské spotřebitele.

  • Nová společnost bude sdružovat přibližně 20 000 zaměstnanců v mnoha evropských zemích a mnoho nejznámějších značek v tomto odvětví.

  • Kombinovaný čistý obrat činí přibližně 6 miliard EUR na základě čistého obratu evropských operací společností v roce 2021.

  • Inovace a vedoucí postavení v oblasti udržitelnosti budou středobodem strategie nového subjektu.

A group of men sitting at a table

Description automatically generated with medium confidence

Foto: Fatih Kemal Ebiçlioglu, prezident skupiny spotřebního zboží Koç Holding, Marc Bitzer, generální ředitel Whirlpool Cooperation, Hakan Bulgurlu, generální ředitel Arçelik. Zdroj: https://www.arcelikglobal.com/media/7215/wp.jpg

Stoprocentní dceřiná společnost Arçelik Ardutch B.V. a stoprocentní dceřiná společnost Whirlpool Corporation Whirlpool EMEA Holdings LLC podepsaly definitivní dohodu o vkladu za účelem vytvoření nového samostatného podniku v odvětví domácích spotřebičů v Evropě.

Na základě dohody převedou společnosti Ardutch i Whirlpool své evropské dceřiné společnosti do nové společnosti. Po těchto převodech se očekává, že 75 % nově vzniklé společnosti připadne společnosti Ardutch B.V. a 25 % společnosti Whirlpool. Konečný poměr vlastnictví po uzavření bude stanoven po zohlednění příslušných hodnot EBITDA, čistých aktiv, čistého zadlužení a čistého pracovního kapitálu stran v roce 2022.

Nový samostatný podnik bude kombinovat výrobní zkušenosti obou společností, evropské značky spotřebičů, silné dodavatelské řetězce, efektivní distribuční a prodejní sítě a inovativní produktové řady, aby vytvořil další hodnotu pro jejich spotřebitele tím, že novou společnost postaví na nohy růstu.

Nový podnik bude rovněž stavět na dobrých výsledcích obou společností v oblasti udržitelnosti a inovací a jejich závazku k nim a poskytne evropským spotřebitelům lepší přístup k vysoce kvalitním, energeticky účinným a důvěryhodným výrobkům a řešením v oblasti životního stylu.

Levent Çakiroglu, generální ředitel společnosti Koç Holding (mateřské společnosti Arçelik), uvedl: "Jako největší průmyslový konglomerát Turecka nadále posilujeme svůj vliv díky globálním úspěchům od Velké Británie po Indii, od Jižní Afriky po USA. V současné době vyvážejí společnosti skupiny Koç Group do více než 150 zemí. Arçelik, jako respektovaný hráč ve svém oboru, posouvá svou vizi a ambice mnohem dále díky této nové samostatné firmě. Příležitost pro tuto firmu přinést evropským spotřebitelům hodnotu v podobě špičkových výrobků na trhu prostřednictvím důvěryhodných značek a závazku k udržitelnosti v domácnosti je významná."

Fatih Kemal Ebiçlioglu, prezident skupiny spotřebního zboží dlouhodobé spotřeby společnosti Koç Holding, uvedl: "Koç Holding si klade za cíl být globálním lídrem ve všech provozních oblastech. Společnost Arçelik, která je špičkou ve svém oboru, je vynikajícím příkladem společnosti, která v rámci naší skupiny sleduje jasnou globální vizi. Jsem přesvědčen, že budeme i nadále vytvářet hodnoty pro spotřebitele, investory i zaměstnance."

Hakan Bulgurlu, generální ředitel společnosti Arçelik, uvedl: "Jedná se o jedinečnou příležitost pro spojení dvou výjimečných společností se zaměřením na synergie, kombinované inovace, maloobchodní distribuci a udržitelnost a je v souladu s naší stanovenou strategií. Dnešní dohodou vytváříme pevný základ pro vytváření hodnot pro zaměstnance, akcionáře a evropské spotřebitele bílé techniky a rozšiřujeme působnost společnosti Arçelik o nové možnosti růstu v důležitém regionu."

Dohoda zahrnuje 38 evropských dceřiných společností a 9 výrobních závodů společnosti Whirlpool, které se nacházejí v Itálii, Polsku, na Slovensku a ve Velké Británii, a také 2 výrobní závody společnosti Arçelik v Rumunsku a 25 evropských dceřiných společností. Dohromady tak vznikne výrobní kapacita přibližně 24 milionů výrobků bílého zboží ročně.

Očekává se, že nový podnik bude mít více než 20 000 zaměstnanců v několika evropských zemích. Kombinovaný čistý obrat výše uvedených dceřiných společností Arçelik a Whirlpool činí přibližně 6 miliard EUR, a to na základě čistého obratu evropských provozů společností v roce 2021.

Nová společnost bude vyrábět, prodávat a poskytovat poprodejní služby značkových domácích spotřebičů (včetně chladniček, praček, vysavačů atd.), které spotřebitelům nabídnou široký výběr prostřednictvím řady značek společnosti Arçelik, včetně Grundig, Arctic, Elektrabregenz, Flavel a Leisure, spolu se stávajícími značkami společnosti Whirlpool Indesit, Hotpoint*, Ignis, Privileg a Bauknecht. Společnost bude mít regionální práva na značky Beko, Blomberg a Altus společnosti Arçelik a na značku Whirlpool společnosti Whirlpool Corporation po dobu 40 let.

Očekává se, že obě společnosti budou těžit z doplňujícího se geografického pokrytí prodejních kanálů a produktového portfolia, jakož i ze synergií plynoucích ze spojení jejich evropských podniků. Kromě toho se očekává, že spojení evropských inovačních a výzkumných a vývojových zařízení, nákupních a výrobních systémů společností Arçelik a Whirlpool přinese optimalizovaný dodavatelský řetězec a umožní růst na trhu.

Očekává se, že transakce bude uzavřena v druhé polovině roku 2023 a podléhá dalším požadavkům na uzavření, včetně získání souhlasu regulačních orgánů a dalších obvyklých podmínek uzavření.

Samostatně se strany rovněž dohodly, že do šesti týdnů podepíší smlouvu o koupi a prodeji akcií, na jejímž základě společnost Whirlpool odprodá svou část v regionu Blízkého východu a severní Afriky (MENA) společnosti Ardutch B.V. za hotovostní částku 20 milionů EUR, a to na základě samostatné transakce. Po dokončení transakce by společnost Ardutch získala plné vlastnictví dalších dvou dceřiných společností Whirlpool založených ve Spojených arabských emirátech a v Maroku.

ZDE

O společnosti Arçelik 

Společnost Arçelik má 45 000 zaměstnanců po celém světě a její globální aktivity zahrnují dceřiné společnosti v 53 zemích a 30 výrobních závodů v 9 zemích a 12 značek (Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, ElektraBregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy, Altus, Dawlance, Voltas Beko). Společnost Arçelik, která se svým tržním podílem (podle objemu) řadí mezi tři největší společnosti vyrábějící bílé zboží v Evropě, dosáhla v roce 2021 konsolidovaného obratu 6,5 mld. eur. Ve 29 výzkumných a vývojových centrech a konstrukčních kancelářích společnosti Arçelik po celém světě pracuje více než 2 300 výzkumných pracovníků a k dnešnímu dni je v nich registrováno na 3 000 mezinárodních patentových přihlášek. Společnost Arçelik dosáhla již čtvrtý rok po sobě nejvyššího skóre v odvětví DHP výrobků dlouhodobé spotřeby pro domácnost (na základě výsledků ze dne 16. prosince 2022) v Dow Jonesově indexu udržitelnosti v rámci globálního hodnocení udržitelnosti podniků S&P. Díky svému vedoucímu postavení v oblasti udržitelnosti a důvěryhodnému plánu dekarbonizace pro dosažení čisté nuly se společnost Arçelik stala první a jedinou společností ze svého odvětví, která obdržela pečeť Terra Carta od bývalého prince z Walesu. Vizí společnosti Arçelik je "Respektovat svět, respektovat celý svět".

*Vlastnictví společnosti Whirlpool Corporation značky Hotpoint v regionech EMEA a Asie a Tichomoří není spojeno se značkou Hotpoint prodávanou v Americe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…