Správa železnic: České vlaky loni objely zeměkouli více než čtyřtisíckrát

03.01.2024 7:23 | Tisková zpráva

Loňský rok byl ve znamení velkých změn. Správa železnic opravila nebo zmodernizovala celkem 542 km tratí. Nádražími prošlo denně v průměru více než 1,1 milionu cestujících a celkem 64 nádražních budov procházelo renovací. Železničáři opravili přes 400 přejezdů a dalších zhruba 50 bylo zrušeno, aby byla doprava ještě bezpečnější.

Správa železnic: České vlaky loni objely zeměkouli více než čtyřtisíckrát
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Infrastrukturu Správy železnic využívá denně téměř deset tisíc vlaků. Do listopadu najezdily spoje osobní dopravy zhruba 130 milionů vlakokilometrů, nákladní vlaky urazily přes 32 milionů vlakokilometrů. Kdyby koleje vedly přímo po rovníku, objely by vlaky českých dopravců zeměkouli více než čtyřtisíckrát.

Dařilo se také modernizovat a opravovat železniční síť. Celkem 542 km tratí Správa železnic opravila pro zachování stávající kvality tratí nebo modernizovala pro zlepšení jejich parametrů. Tyto práce se netýkaly pouze kolejí samotných, ale také dalších součástí infrastruktury, jako je trakční vedení nebo sdělovací a zabezpečovací zařízení.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43736 lidí

Rozpočet umožnil také pokračovat ve vysokém tempu obnovy nádražních budov. V roce 2023 byla dokončena rekonstrukce celkem 37 objektů, 12 oprav pokračovalo a dalších 15 Správa železnic zahájila. Nový kabát získávají nejen velké, památkově chráněné budovy, ale také objekty na nádražích v menších obcích a městech. Data o počtech cestujících ještě nejsou k dispozici, v roce 2022 však na základě dat dopravců využilo česká nádraží denně více než 1,1 milionu cestujících.

Správa železnic loni spustila bezpečnostní kampaň Budeš nám chybět, která mimo jiné upozorňovala na bezpečné chování na přejezdech. Přestože počty nehod může snížit především zodpovědné chování řidičů na úrovňových kříženích, finanční prostředky mířily také do zvýšení jejich zabezpečení. Opravou nebo modernizací tak prošlo zhruba 400 přejezdů po celém Česku. Dalších 50 až 60 pak do konce roku mělo být zcela zrušeno.

Cestující stále častěji využívají služeb asistence na nádražích. Odhadujeme, že jsme loni pomohli do vlaků zhruba 19 tisícům lidem. Oproti roku 2022 jde téměř o třetinový nárůst. Zaměstnanci pomáhají cestujícím při orientaci na nádraží nebo při nástupu do vlaku pomocí mobilní plošiny. Asistenci si mohou objednat předem ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…