Správa železnic: Výhybna v Bartoušově umožní zkrácení jízdních dob vlaků na trati Nymburk – Jičín

02.09.2021 10:57

Správa železnic vybrala zhotovitele výhybny Bartoušov na Jičínsku, která umožní výrazné zkrácení jízdních dob vlaků na trati 061 Nymburk – Jičín.

Správa železnic: Výhybna v Bartoušově umožní zkrácení jízdních dob vlaků na trati Nymburk – Jičín
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Staly se jimi společnosti GJW Praha a AŽD, které předložily nabídku ve výši 134,3 milionu korun. Akce bude financována ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Zahájení prací je plánováno v září, dokončení pak na jaře příštího roku.

Anketa

Považujete kauzu Čapí hnízdo za vážnou záležitost?

13%
hlasovalo: 9661 lidí

Hlavním cílem stavby je zřízení nové konfigurace kolejiště a příslušného zařízení a technologie.  To umožní křižování vlaků osobní dopravy v dosavadní dopravně Bartoušov, která bude přestavěna na výhybnu. Základním důvodem zmíněných úprav je přesun křižování osobních vlaků ze stanice Kopidlno do nově vybudované výhybny. Výstup a nástup cestujících bude možný na novém nástupišti ve směru na Jičín, dopravnu nahradí v jízdním řádu zastávka s názvem Žitětín. 

Přesunem křižování se výrazně zkrátí pobyt vlaků ve stanici Kopidlno a současně i jejich jízdních dob. Celou trasu mezi Nymburkem a Jičínem zvládnou o 10 až 13 minut rychleji. Dojde tak k významnému zefektivnění a zatraktivnění stávající železniční osobní dopravy, což bude mít pozitivní vliv i na další navazující spoje v rámci Královéhradeckého, Libereckého a Středočeského kraje.

Stavební práce si vyžádají nepřetržitou výluku, která se uskuteční od 2. října do 30. listopadu; v úseku Kopidlno – Jičín pojedou namísto vlaků autobusy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…