Správa železnic: Výhybna v Bartoušově umožní zkrácení jízdních dob vlaků na trati Nymburk – Jičín

02.09.2021 10:57

Správa železnic vybrala zhotovitele výhybny Bartoušov na Jičínsku, která umožní výrazné zkrácení jízdních dob vlaků na trati 061 Nymburk – Jičín.

Správa železnic: Výhybna v Bartoušově umožní zkrácení jízdních dob vlaků na trati Nymburk – Jičín
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Staly se jimi společnosti GJW Praha a AŽD, které předložily nabídku ve výši 134,3 milionu korun. Akce bude financována ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Zahájení prací je plánováno v září, dokončení pak na jaře příštího roku.

Anketa

Považujete kauzu Čapí hnízdo za vážnou záležitost?

13%
hlasovalo: 9661 lidí

Hlavním cílem stavby je zřízení nové konfigurace kolejiště a příslušného zařízení a technologie.  To umožní křižování vlaků osobní dopravy v dosavadní dopravně Bartoušov, která bude přestavěna na výhybnu. Základním důvodem zmíněných úprav je přesun křižování osobních vlaků ze stanice Kopidlno do nově vybudované výhybny. Výstup a nástup cestujících bude možný na novém nástupišti ve směru na Jičín, dopravnu nahradí v jízdním řádu zastávka s názvem Žitětín. 

Přesunem křižování se výrazně zkrátí pobyt vlaků ve stanici Kopidlno a současně i jejich jízdních dob. Celou trasu mezi Nymburkem a Jičínem zvládnou o 10 až 13 minut rychleji. Dojde tak k významnému zefektivnění a zatraktivnění stávající železniční osobní dopravy, což bude mít pozitivní vliv i na další navazující spoje v rámci Královéhradeckého, Libereckého a Středočeského kraje.

Stavební práce si vyžádají nepřetržitou výluku, která se uskuteční od 2. října do 30. listopadu; v úseku Kopidlno – Jičín pojedou namísto vlaků autobusy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…