Srdce pro Václava Havla zůstane v Litomyšli

07.04.2014 21:30

Plastiku Srdce vytvořili Lukáš Gavlovský a Roman Švejda ze zbytků svíček, zapalovaných po smrti Václava Havla na pietních místech po celé České republice.

Srdce pro Václava Havla zůstane v Litomyšli
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: V kulturním centru Trafačka se ze svíček odlévá srdce pro Havla

Cítili, že je do tohoto materiálu vloženo příliš mnoho na to, aby se stal pouhým odpadem. Tato hmota vstřebala všechny myšlenky, pro které byly svíčky zapáleny, jsou do ní nainvestovány představy lidí o slušné společnosti, je v ní zamodlena naděje, že je možné jednat podle svědomí a netratit na tom. Voskový objekt ve tvaru otevřeného srdce, do kterého je možno vstoupit, byl poprvé vystaven na piazzetě pražského Národního divadla. Jeho hned druhou zastávkou byla Litomyšl. Umístění na dvorku zámeckého pivovaru v rámci Smetanovy výtvarné Litomyšle 2012 ukázalo choulostivost a pomíjivost díla – v tropických teplotách vosk měknul a výstava musela být předčasně ukončena. Zbytek léta Srdce strávilo v chladu sklepení hradu Grabštejn, přes zimu bylo součástí brněnského Divadla Husa na Provázku. Zde si u Srdce lidé připomněli první výročí úmrtí Václava Havla. Na jaře 2013 bylo Srdce vystaveno ve Zlíně a v létě těšilo návštěvníky sklepení zámku Uherský Ostroh. Časté stěhování však zanechalo na uměleckém díle řadu šrámů, po restaurování se proto autoři rozhodli Srdce umístit nastálo a putování raději přenechat na návštěvnících. „Poutním“ místem zvolili Litomyšl, město, kde cítí přirozenou blízkost Havlovým myšlenkám – velkorysost, vizionářství, spontánně fungující občanskou společnost.

V Litomyšli bude Srdce pro Václava Havla umístěno v zámeckém sklepení spolu se sochami Olbrama Zoubka. Sousoší Strážci, ztvárňující Jana Palacha a Jana Zajíce, připomíná dobu odvážného boje s totalitou, ve kterém si byli Zoubek s Havlem tak podobni. Však je také spojovalo osobní přátelství, prezidentskou kancelář Václava Havla zdobila socha Ifigenie na čestném místě, Zoubkovy sochy „hrají“ v Havlově filmu Odcházení a Olbram Zoubek také ztvárnil rodinnou hrobku Havlových na pražském Vinohradském hřbitově.

Uspořádání expozice Srdce pro Václava Havla ve sklepení zámku Litomyšl navrhl architekt Josef Pleskot. Po celém obvodu samostatné místnosti, v jejímž středu bude Srdce, umístil svítící verš z prologu knihy Kazatel: Pokolení odchází, pokolení přichází, ale země stále trvá. Slunce vychází, slunce zapadá a dychtivě tíhne k místu, odkud opět vzejde. Vítr spěje k jihu, stáčí se k severu, točí se, točí, spěje dál, až se zas oklikou vrátí. Všechny řeky spějí do moře, a moře se nepřeplní; do místa, z něhož vytékají, se zase vracejí k novému koloběhu. Na dotykové obrazovce si budou moci návštěvníci prohlédnout fotografie zachycující vznik Srdce, zhlédnout dokumentární film Viktora Portela a přečíst text rozhovoru s autory. Ten bude také vydán knižně a návštěvníci expozice si jej budou moci zakoupit. Dlouhodobé umístění plastiky do zámeckého sklepení umožnil Národní památkový ústav, instalaci finančně podpořilo Město Litomyšl, expozici bude provozovat obecně prospěšná společnost Smetanova Litomyšl. 

Otevření expozice 12. dubna 2014 je spojeno s oslavami dvaceti let od Setkání sedmi středoevropských prezidentů, které se v roce 1994 v Litomyšli konalo právě z iniciativy českého prezidenta Václava Havla.  Od 10 do 18 hodin bude možno expozici navštívit bezplatně a setkat se i s oběma autory, Romanem Švejdou a Lukášem Gavlovským.

Pro vznik plastiky se podařilo zajistit zhruba 5000 kg svíček (je to téměř polovina odhadovaného množství všech svíček v celé České republice).
Z nich bylo získáno 2300 kg vosku a 2700 kg vytříděného odpadu.
Srdce dosahuje výšky 200 cm, váží 2300 kg a skládá se ze 115 dílů o průměrné váze 20 kg.

Autoři děkují všem, kteří umožnili a podpořili instalaci Srdce v Litomyšli. Jmenovitě Národnímu památkovému ústavu, AP atelieru Josefa Pleskota, Městu Litomyšl a obecně prospěšné společnosti Smetanova Litomyšl.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…