Stadiony na Mistrovství světa ve fotbale 2014 budou z oceli z ArcelorMittal

20.07.2013 18:50

Brazilský podnik ArcelorMittal dodal více než polovinu oceli pro nadcházející Mistrovství světa ve fotbale 2014. Brazilská ocel bude nejvíce vidět na stadionech Mineirao a Arena Pantanal, které dohromady pojmou bezmála 110 000 návštěvníků. Spolu s fotbalovými fanoušky a národními týmy se tak na nejvýznamnější fotbalovou událost těší i ArcelorMittal.

Stadiony na Mistrovství světa ve fotbale 2014 budou z oceli z ArcelorMittal
Foto: Archiv
Popisek: Arcelor Mittal

Více než polovinu oceli použité při výstavbě infrastruktury související s tímto mistrovstvím světa dodala brazilská pobočka světové ocelářské jedničky ArcelorMittal, která má huť také v Ostravě. Ocel byla použita na výstavbu nejrůznějších budov od fotbalových stadionů přes železniční nádraží po obří akvária.

Stadion Mineirão oficiálně Estádio Governador Magalhaes Pinto, je druhým největším fotbalovým stadionem v Brazílii. Nachází se ve městě Belo Horizonte, kde sídlí i ředitelství ArcelorMittal Brazil, a bude jedním z dějišť mistrovství světa v příštím roce. Osmdesát procent trubek použitých na výrobu 64 000 sedadel vyrobila huť ArcelorMittal Brazil. Na oplocení stadionu Mineirão byl použit nový ocelový výrobek ArcelorMittal Brazil s názvěm Securifor 3D. Oplocení Securifor nelze rozstříhat, ani přelézt.

Ocel společnosti ArcelorMittal byla také použita v konstrukčních prvcích nového stadionu Arena Pantanal v brazilském Cuiabá, který nahradil bývalý stadion na tomtéž místě – víceúčelový Verdão, který míval kapacitu 28 000 lidí. Nový stadion má zvýšenou kapacitu až 45 000 diváků, a může tak hostit fotbalové mistrovství. Otestován byl již při zápasech Poháru konfederace, které probíhaly od 15. do 30. června 2013.

Kromě konstrukčních prvků byla pro stadion Arena Pantanal využita ocel ArcelorMittal také v nově přidaných řadách sedadel, v otevíratelné střeše i při výstavbě parkovišť. Z konkrétních produktů byly dodány žebříkové tyčové výztuže, žíhaný drát, hřebíky, mřížovina a ocelové pruty. Týmy z ArcelorMittal Brazil byly do výstavby stadionu Arena Pantanal zapojeny už během plánování a navrhování, aby projekt a výstavba byly co nejefektivnější. Kromě fotbalového zázemí je součástí nově zrekonstruovaného areálu také park, jezírka, lesíky a široká promenáda.

Stadion Mineirão

- Postaven v roce 1965 ve městě Belo Horizonte
- Druhý největší fotbalový stadion v Brazílii
- Oficiální kapacita: více než 64 000 diváků
- V roce 1997 zápas mezi týmy Cruzeiro a Villa Nova navštívilo 132 834 diváků
- Bude hostit i Olympijské hry v roce 2016

Arena Pantanal

- Původní stadion ve městě Cuiabá byl postaven v roce 1976
- Arena Pantanal, která ho před mistrovstvím světa nahradila, bude mít kapacitu přibližně 43 000 diváků

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…