Státní veterinární správa: Dnes si připomínáme Světový den zvířat

04.10.2017 19:38

Dnes je Světový den zvířat. Na svátek sv. Františka z Assisi – patrona zvířat, si jej již více než osm desetiletí připomínají chovatelé a milovníci zvířat v celém světě. Státní veterinární správa už vzhledem k náplni své práce, nemůže být výjimkou. Jedním z hlavních pilířů její činnosti je problematika správných životních podmínek zvířat, zkráceně nazývaná anglickým názvem welfare. Veterinární inspektoři v této oblasti každoročně provedou několik tisíc kontrol podmínek chovů hospodářských i zájmových zvířat. Důležitá je také osvětová činnost v této oblasti.

Státní veterinární správa: Dnes si připomínáme Světový den zvířat
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Od začátku letošního roku do konce srpna provedli úřední veterinární lékaři SVS v oblasti welfare téměř 4800 kontrol (srovnatelně jako ve stejném období loni). Více než 4100 kontrol bylo bez závady. Naopak nějakou závadu zjistili zhruba při 660 kontrol, oproti loňsku tak počet kontrol se závadou mírně klesl. Největší část (bezmála 2500 kontrol), se týkala zájmových zvířat neboli domácích mazlíčků. Na chovy hospodářských zvířat připadlo cca 2000 kontrol. Při kontrolách bylo zkontrolováno takřka 4,5 milionu zvířat, z toho osmdesát procent představovala zvířata hospodářská. Kontrolována jsou však také zvířata v cirkusech, v zoologických zahradách, či laboratorní zvířata. Kontroly jsou prováděny jak na základě víceletých plánů, tak na základě obdržených podnětů. Kontroly na základě podnětů z dlouhodobého hlediska přibývá a představují zhruba třetinu kontrol.

„Díky osvětě i důsledným kontrolám se podmínky v chovech hospodářských zvířat v ČR od začátku 90. let minulého století neustále zlepšují. Přesto určité problémy přetrvávají, nejčastěji u nezkušených, neznalých či nedbalých chovatelů,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Pokud jde o zájmové chovy, zaznamenává SVS již řadu let rostoucí zájem veřejnosti i médií o problematiku podmínek pro zvířata. Řada podnětů se ukáže jako opodstatněných a kontroly provedené na jejich základě prokáží porušení předpisů. U nemalé části podnětů však jde o občanskoprávní problematiku, kdy někteří lidé tímto způsobem „řeší“ vzájemné občanské spory. Ne každé porušení podmínek chovu a povinností chovatele daných legislativou znamená týrání zvířat tak, jak to vnímá veřejnost, to znamená, že porušení má za následek poškození zdraví nebo úhyn daného zvířete. V oblasti welfare je nesmírně důležitá osvěta, nejlépe již od raného věku. SVS proto v tomto týdnu spustila vzdělávací projekt pro děti v mateřských školkách. V průběhu října se besedy postupně uskuteční ve více než 200 mateřských školkách po celé České republice. O projektu jsme informovali v pondělní tiskové zprávě.

Podobně jako v předchozích letech, i letos SVS spoluorganizuje mezinárodní konferenci o welfare zvířat na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně (VFU Brno). Již 24. ročník této konference se pod názvem „Ochrana zvířat a welfare 2017“ se koná právě dnes. Přednášky odborníků z ČR i ze zahraničí se letos týkají například welfare v chovech koní a koček, úlohy a významu aplikované etologie ve veterinárním lékařství či přepravy volně žijících zvířat a řady dalších zajímavých témat.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…