Státní veterinární správa: Odebrání více než dvaceti koček z množírny v centru Liberce

27.03.2023 21:20 | Tisková zpráva

Inspektoři Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj (KVS) při opakovaných kontrolách v uplynulých týdnech odhalili v bytě v centru Liberce množírnu koček. V naprosto nevyhovujících podmínkách se zde nacházelo 23 koček různého stáří a pohlaví.

Státní veterinární správa: Odebrání více než dvaceti koček z množírny v centru Liberce
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Opakované kontroly KVS v průběhu jednoho týdne za asistence policie se zúčastnili také zástupce Magistrátu města Liberec a pracovnice útulku, kam bylo 23 koček umístěno do předběžné náhradní péče.

Celý byt byl velmi zanedbaný, výrazně zapáchal po výkalech a čpavku. Nebyl zde jediný kočičí záchod, chyběly rovněž pomůcky k uspokojení etologických potřeb zvířat, jako jsou škrabadla a hračky, kočky se neměly kde ukrýt. Na podlaze bytu se nalézaly odpadky, obaly od jídel, plastové láhve, špinavé nádobí a mezitím rovněž i značné množstvím kočičích výkalů.

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31380 lidí

Během kontroly chovatelé příliš nespolupracovali s kontrolními orgány. Například neodpovídali na kladené otázky, odmítali inspektory vpustit do všech místností bytu, mlžili o počtu chovaných koček.

Kontrolou bylo zjištěno celkem 23 zvířat, a to sedm kocourů a 16 koček různého stáří, z toho minimálně tři kočky byly březí. Žádný z jedinců nebyl vykastrovaný, takže mohlo docházet i k příbuzenské plemenitbě. Inspektoři KVS při kontrole zjistili nejen porušení zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ale i vyhlášky č. 384/2021 Sb., o ochraně psů a koček v chovu za účelem rozmnožování.

Všech 23 týraných koček bylo na základě návrhu KVS Magistrátem města Liberec chovatelům odebráno a umístěno do dvou útulků pro toulavá a opuštěná zvířata. S chovateli bylo zahájeno správní řízení, které prozatím stálé probíhá. Za spáchané přestupky jim lze uložit pokutu až do jednoho milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…