Státní veterinární správa: Záchrana stáda skotu v Libereckém kraji

14.03.2023 13:30 | Tisková zpráva

Inspektoři Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj (KVS) dořešili případ zanedbané péče o pastevně chované stádo skotu v okrese Jablonec nad Nisou, kterým se intenzivně zabývali od druhé poloviny února.

Státní veterinární správa: Záchrana stáda skotu v Libereckém kraji
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

O stádo 24 kusů krav a jalovic masných plemen se chovatel dlouhodobě nestaral. Ve spolupráci s obcí s rozšířenou působností se podařilo zvířata odebrat a umístit do náhradní péče.

Situaci se snažili řešit nejprve zemědělci z jiných hospodářství, kteří suplovali povinnosti chovatele a zvířata krmili z vlastních zásob. Na své náklady zajišťovali i preventivní veterinární péči. Zároveň chovatele nabádali k plnění chovatelských povinností, bohužel neúspěšně. K řešení situace tak byla povolána KVS, se kterou však chovatel nespolupracoval. Nereagoval na písemné oznámení a nedostavil se ani požadované termíny ke kontrolám.

Veterinární inspektoři při kontrolách na místě provedených v nepřítomnosti chovatele, zjistili, že většina dobytka byla v podprůměrném výživném stavu a menší, než by odpovídalo křížencům masného plemene. Zvířata měla také nekvalitní srst. Několik kusů mělo přerostlé paznehty s počínajícími deformacemi. Na pastvině se též nacházely předměty, o které se zvířata mohla poranit.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Pastvina byla během kontrol buď pokrytá sněhem nebo blátem a zbytky polehlé loňské trávy. Dále inspektoři KVS zjistili, že v hospodářství dva až tři roky nebyly žádné zásoby krmiva, které by bylo pro zvířata k dispozici. Některá zvířata nebyla označena ani vedena v centrální evidenci, jak chovatelům hospodářských zvířat ukládá legislativa.

Chovatel tedy porušil zákon na ochranu zvířat proti týrání a také plemenářský zákon. KVS zakázala chovateli krávy přesouvat a kontaktovala Magistrát města Jablonec nad Nisou (coby obec s rozšířenou působností), který o situaci informovala a podala návrh na umístění týraných zvířat do náhradní péče.

Aktivním přístupem magistrátu se následně podařilo během několika dní zvířata umístit do náhradní péče, kde o ně bude náležitě pečováno. KVS se tak podařilo ve spolupráci s kompetentními orgány veřejné správy zachránit v rozmezí několika měsíců již třetí stádo skotu (již dříve medializovaný případ chovatelky na Českolipsku ZDE a případ chovatele na Semilsku ZDE).

Přestupek proti plemenářskému zákonu bude KVS s chovatelem řešit ve správním řízení napřímo. Chovateli je možné uložit pokutu ve výši až jednoho milionu korun. Řešení přestupku za porušeni zákona na ochranu proti týrání je v kompetenci Magistrátu města Jablonec nad Nisou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne