Stav povrchu vozovek v regionu se zlepšuje, Liberecký kraj chystá další rekonstrukce

09.02.2022 18:47 | Tisková zpráva

Kvalita krajských silnic se meziročně opět zlepšila. Vyplývá to z nejnovější zprávy o stavu povrchů vozovek od firmy PavEx Consulting, s.r.o., kterou si kraj každoročně objednává. Krajští radní již také vybírají další firmy na rekonstrukce silnic II. a III. třídy v regionu.

Stav povrchu vozovek v regionu se zlepšuje, Liberecký kraj chystá další rekonstrukce
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Stav krajských silnic se postupně zlepšuje. V roce 2021 je jejich známka na úrovni 2,96, což je oproti roku 2020 zlepšení,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.

Podíl stavu silnic II. a III. třídy za rok 2021 je následující. Ve výborném stavu jich je 17 %, ve stavu dobrém 32,6 %, ve vyhovujícím 12,4 %, nevyhovující silnice zahrnují celkem 13,5 % a v havarijním stavu jich je 24,4 %. Průměrná klasifikace činí 2,96. Jedná se o zlepšující se trend, v roce 2018 totiž činila průměrná známka 3,15 a předloni 3,06.

Stav povrchu vozovek je za rok 2021 nejlepší na Českolipsku (známka 2,84), následuje Jablonecko (2,90), Liberecko (3,01) a Semilsko (3,13). „V dlouhodobém trendu zlepšování stavu krajských silnic budeme samozřejmě pokračovat i v letošním roce,“ dodal Sviták.

Výčet chystaných rekonstrukcí v letošním roce:

tabulka

Mezi priority kraje patří mimo jiné i rekonstrukce silnice II/290 od roprachtické křižovatky přes Vysoké nad Jizerou dále do Příchovic. V současné době má Liberecký kraj připravenou projektovou dokumentaci i stavební povolení. „Vše připravit bylo časově náročné zejména kvůli problémům s projednáním plánované rekonstrukce s velkým množstvím vlastníků dotčených pozemků a s jejich neadekvátními požadavky,“ vysvětlil statutární náměstek Sviták.

Kraj je již domluven s vedením města Vysoké nad Jizerou na uzavření smlouvy o spolupráci. „Tato akce je připravena ke spolufinancování z Integrovaného regionálního operačního programu II a řadíme ji mezi prioritní rekonstrukce,“ dodal Sviták.

Předpokládaná cena je zhruba 160 milionů korun. „Nyní čekáme na vydání podmínek a stanovení termínu pro podávání žádostí. K obojímu by mělo dojít letos na jaře,“ vysvětlil Sviták. Stavba bude zahájena od Vysokého nad Jizerou a postupovat bude směrem k Příchovicím.

Liberecký kraj již vloni zrekonstruoval silnici, která do Vysokého nad Jizerou míří, a to ze směru od Sklenařic. Stavba tehdy vyšla na 64 milionů včetně DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…