Středočeský kraj: Návrat keltského druida na Novostrašecko

13.09.2020 19:02

Jeden z nejvýznamnějších tuzemských archeologických nálezů, který dosahuje celosvětového významu, se vrátí na dva dny do blízkosti svého původu. Originál opukové hlavy keltského hrdiny, který byl objeven před bezmála osmdesáti lety v Mšeckých Žehrovicích, laskavě zapůjčí Národní muzeum do muzea v Novém Strašecí. Tam bude dílo pradávného tvůrce vystaveno od 19. do 20. září. Plastiku přitom dává Národní muzeum k dispozici jen při velmi výjimečných příležitostech.

Středočeský kraj: Návrat keltského druida na Novostrašecko
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Středočeský kraj - znak

 Hlavu keltského druida našel pan Josef Šlajchrt 19. května 1943 na jižním okraji obory Na Libeni u Mšeckých Žehrovic. „Vytěžením písku byla pravděpodobně ornice do značné míry poddolována. Tím se také stalo, že těsně před naším příchodem propadla se ornice a podorniční půda do lomu. V půdě, která byla pádem jakoby roztržena, jsme zjistili, že písek pod ornicí v hloubce asi 60 cm byl do značné míry opálen, jakoby nějaké ohniště, a z této trhliny vyčníval oblý předmět. Po vyjmutí jsem shledal, že je to jakási hlava, která byla snad prudkým pádem rozštěpena na kusy. Opatrně jsem tyto části dal dohromady a tu se před námi objevila opuková hlava asi 25 cm vysoká s vlnitými vlasy, s jakýmisi vzhůru nakroucenými vousy, malou dírkou v ústech a uzlem na krku. Dobře si pamatuji poznámku mého otce: “Podívej, on to byl nějaký kuřák.” Zbývající část hlavy (pravé ucho) jsme nenašli,“ vyprávěl kdysi o nálezu vzácného předmětu horník a hudebník Josef Šlajchrt.

Hlavu vytvořili Keltové už ve druhé polovině 3. století před naším letopočtem. Je vyrobena z bělohorské opuky, jejíž ložisko zasahuje i na Novostrašecko. Skulptura mohla představovat uctívaného a heroizovaného člena místní komunity, snad druida. Více se však dozvíte při návštěvě muzea a z nově vydané publikace Příběh nejkrásnější keltské hlavy. Vystavení této skvělé památky bude doprovázeno programem na náměstí a před muzeem. Akce se pořádá ve spolupráci s městem Nové Strašecí a za podpory Středočeského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…