Středočeský kraj: Výsledky kontroly sociálních zařízení

13.07.2018 13:50

Krajský úřad Středočeského kraje vyzval v minulém týdnu příspěvkové organizace v sociální oblasti, aby prověřily spolupráci se subjekty, o jejichž dodávky se zajímá Policie ČR. Od všech již obdržel odpovědi. Z celkem 59 organizací jich 55 odpovědělo, že žádné obchodní vztahy s firmami zmíněnými v probírané kauze nemělo.

Středočeský kraj: Výsledky kontroly sociálních zařízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova krajského úřadu Středočeského kraje

Konkrétně se jednalo o prověření smluv uzavřených se společnostmi První chráněná dílna, s.r.o., BlueRise s.r.o., Active Vision SE a Medifine, a.s. „Obdrželi jsme odpověď od všech 59 příspěvkových organizací. S výše uvedenými subjekty nemělo od roku 2015 žádné smlouvy uzavřeno 55 organizací a ani s nimi nevedly jiné obchodní vztahy. Jen čtyři příspěvkové organizace uzavření obchodních vztahů potvrdily. Podle našich zjištění se jednalo o smluvní vztahy v celkové hodnotě kolem pěti milionů korun,“ uvedl ředitel Krajského úřadu Středočeského kraje JUDr. Jiří Holub. Jedná se o Domov Rožďalovice, Domov seniorů Benešov, Domov pod Lipami Smečno a Domov Kladno-Švermov.

Vedení Domova Rožďalovice v odpovědi na žádost Krajského úřadu Středočeského kraje uvedlo, že v roce 2015 organizace nakoupila ochranné pracovní pomůcky pro zaměstnance (konkrétně 12 pracovních halen) za 4 945 korun.

Domov seniorů Benešov v roce 2018 vysoutěžil prostřednictvím Odboru krajského investora dodání systému sestra – pacient, a to firmou Active Vision SE. Celková cena této zakázky byla 3 774 746 Kč bez DPH. (Pozn. Tato cena při hrubém porovnání jiných sociálních zařízení obdobné kapacity nijak nevybočuje z obvyklých cenových relací. Krajský úřad přesto prověří zadání a vyhodnocení této veřejné zakázky.)

Domov pod Lipami Smečno v roce 2018 nakoupil tři kusy praček do prádelenského provozu organizace od společnosti První chráněná dílna s.r.o. Nákup byl vysoutěžen příspěvkovou organizací a byl hrazen z investičního fondu Středočeského kraje v celkové částce 589 899 Kč bez DPH na základě usnesení Rady kraje č. 024-03/2018/RK. Tento domov také uzavřel v roce 2018 garanční smlouvu na náhradní plnění na dodávky výrobků PDM (drogistické zboží) ve výši objemu reálně uskutečněných dodávek maximálně však do výše 250 000 Kč bez DPH. Plnění z této smlouvy zatím neproběhlo. Organizace Domov pod Lipami Smečno v odpovědi také uvedla, že odebírala PDM prostředky z důvodu náhradního plnění v roce 2017 dle jednotlivých objednávek. V roce 2017 byly uskutečněny nákupy prostředků celkem ve výši 207 589 Kč bez DPH.

Domov Kladno-Švermov měl v letech 2016-2018 uzavřeny garanční smlouvy na náhradní plnění na dodávky výrobků firmy První chráněná dílna, s.r.o. Plnění těchto smluvních vztahů proběhlo v roce 2016 ve výši 100 753 Kč s DPH, v roce 2017 ve výši 191 295 Kč s DPH a v roce 2018 ve výši 128 242 Kč s DPH.

„Policií ČR bylo o součinnost při vyšetřování požádáno 11 sociálních zařízení, z nichž smluvní vztahy s výše uvedenými firmami uvedly pouze tři - Domov Rožďalovice, Domov seniorů Benešov a Domov Kladno-Švermov. Ostatních 8 organizací žádné takové smluvní vztahy nevedly,“ konstatoval ředitel Krajského úřadu Středočeského kraje JUDr. Jiří Holub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…