Středočeský kraj schválil další prostředky pro kulturu a obnovu památek

28.04.2016 21:10

Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo v pondělí 25. dubna další prostředky do obnovy památek a kultury. „Poskytli jsme prostředky pro naše organizace na navýšení mezd, podpořili další investice i zajímavé kulturní projekty,“ sdělil radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek (KSČM).

Středočeský kraj schválil další prostředky pro kulturu a obnovu památek
Foto: praha.eu
Popisek: Krajský úřad Středočeského kraje

O 4,5 milionu byly navýšeny provozní prostředky devatenácti příspěvkových organizací v kultuře, a to účelově na mzdy. Dále byla částkou 500 000 korun podpořena soutěž Stavba roku Středočeského kraje, kterou bude kraj vyhlašovat společně s nadací ABF.  Mimořádnou dotaci 300 000 korun dostalo též Vlastivědné muzeum ve Slaném, a to na zřízení nového osvětlení stálé expozice.  Půl milionu korun obdržel městys Karlštejn na oslavy Karla IV., o 200 000 korun byla navýšena podpora kulturního léta v Kutné Hoře, a to na akci Vivaldianno. Dva miliony byly rezervovány na netradiční Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií v Poděbradech, nultý ročník by měl probíhat v srpnu.

„Jsem potěšen, že se podařilo nalézt zdroje i na další investiční akce našich organizací – po letech máme konečně prostředky ve výši dvou milionů korun na nákup domu Alice Masarykové v Lánech, kde je i expozice Českého červeného kříže. Nalezli jsme o skoro milion korun navíc i na nákup cesiového zářiče do Roztok u Prahy, 1,8 milionu na dostavbu Rabasovy galerie v Rakovníku i skoro čtyři miliony na nákup pozemků se strojním vybavením v areálu dolu Bytíz v Příbrami,“ poznamenal radní Štefek.

Zastupitelstvo schválilo též veřejnoprávní smlouvy na již schválené akce – 380 000 korun na 48. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka a 300 000 korun na Mezinárodní setkání symfonických dechových orchestrů a souborů.

V souladu s koncepcí podpory divadel byla rozdělena částka dva miliony korun na profesionální divadla Středočeského kraje – přes 560 000 Kč dostalo Městské divadlo v Mladé Boleslavi, přes 590 000 Kč dostalo divadlo A. Dvořáka v Příbrami a přes 845 000 Kč obdrželo Divadlo Kladno.

Zastupitelstvo projednávalo také výsledky grantového řízení.

„Letošní rok se podařilo navýšit prostředky na dvojnásobek předchozího roku a také nastavit pravidla, aby spolu nesoupeřila obnova památek a kulturní akce – jednotlivá čtyři témata podpory měla alokované samostatné částky,“ poznamenal radní Štefek.

V rámci Fondu kultury a obnovy památek bylo rozděleno 18 milionu Kč. Podpořeno bylo 34 obnov památek v celkové výši 9,9 milionu Kč a 18 obnov drobných památek v celkové výši 1,8 milionu Kč. Prostředky ve výši 0,9 milionu Kč si rozdělí také 15 knihoven a dotaci v celkové výši 5,4 milionu Kč obdrží organizátoři 69 kulturních akcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…